ukrepi

Vlada bo zagotovila sredstva za 550 novih zaposlitev v domovih za starejše

B.K.
17. 9. 2020, 14.40
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 14.48
Deli članek:

S povečevanjem okužb v družbi se povečujejo tudi okužbe v domovih za starejše občane in v socialnih zavodih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sekretar na Ministrstvu za delo družino in socialne zadeve Cveto Uršič je na začetku današnje novinarske konference vse pozval, naj delujemo samozaščitno. Večina okužb v domove za starejše prihaja od zunaj. S samozasčitnim delovanjem lahko zaščitimo tiste najbolj ranljive. Dvomljivce je ob tem povabil v bolnišnice in domove kjer so bolni, in na lastne oči vidijo “kakšno je resnično stanje, kakšna je resnična bolezen.”

V včerajšnjem dnevu so sicer zabeležili dodatnega okuženega zaposlenega v Pegazovem domu v Rogaški Slatini ter enega pozitivnega v Centru Tončke Hočevar v Ljubljani.

Prenos
Cveto Uršič

Ministrstvo domovom nudi “vso potrebno strokovno podporo,” je zatrdil Uršič. Ključno je, da se tiste, ki so okuženi umakne iz doma v negovalne bolnice. Ministrstvo za zdravje pa je ob tem oblikovalo interdisciplinarno strokovno skupino, ki skupaj z vodstvom doma pogleda, kako naj se dom reorganizira, da bosta zagotovljena varnost in zdravje varovancev.

Vlada sicer v predlogu petega proti koronskega zakona razmišlja o novih ukrepih. Najbolj v oči bode predlog dodatnega financiranja za domove, s katerim bi lahko zaposlili dodatnih 550 kadrov. Omogočilo se bo tudi lažje vključevanje upokojencev in študentov v delo ter lažji pogoji za prezaposlitve med domovi. Sicer pa je Uršič ocenil, da je kadrovski problem posledica politike zadnjih “15 ali 20 let”, zaradi katere so bili domovi za starejše podhranjeni. Predvsem so po njegovem mnenju problem slabe plače negovalk.