Svet

71-letni Suga je novi japonski premier

B.K./STA
16. 9. 2020, 08.28
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 08.34
Deli članek:

Japonski parlament je danes izvolil 71-letnega Yoshihida Sugo za novega japonskega premierja. Suga, dolgoletni generalni sekretar vlade, bo po napovedih nadaljeval politiko svojega predhodnika Shinza Abeja, ministrski kabinet pa naj bi predstavil še danes.

Reuters
Yoshihide Suga

71-letnega Yoshihida Sugo je parlament potrdil s prepričljivo večino. Podprlo ga je 314 od skupaj 462 poslancev spodnjega doma. Po razglasitvi rezultatov se je Suga globoko priklonil, vendar izida glasovanja ni komentiral.

"Glede na rezultate se je parlament odločil, da bo Yoshihide Suga premier," je po glasovanju dejal predsednik spodnjega doma parlamenta Tadamori Oshima.

Reuters
Yoshihide Suga

Po poročanju japonskih medijev naj bi Suga obdržal številne ministre iz vlade Shinza Abeja, ki je nedavno odstopil iz zdravstvenih razlogov. Suga je bil v vseh teh letih Abejeva desna roka. Med prednostnimi nalogami je sicer napovedal boj proti širjenju koronavirusa in zagon japonskega gospodarstva po pandemiji covida-19. Obljubil je, da bo nadaljeval ključne programe politike svojega predhodnika.