Evkaliptusi?

Trump o »eksplozivnih drevesih« v Avstriji

R.T.
16. 9. 2020, 07.53
Posodobljeno: 16. 9. 2020, 07.59
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump ga rad pihne. Tokrat je najverjetnje Avstrijo zamenjal z Avstralijo.

Reuters
Donald Trump vsaj Slovenije ne bi zamenjal s Slovaško. Že zaradi Melanie.

Katastrofalni požar na zahodu ZDA povzročajo ogromno težav, zato se je tej temi posvetil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Sam je prepričan, da bi morali bolj čistiti gozdove in grmičevje, da ne bi bilo toliko vnetljivega materiala, zaradi katerega se razširijo požari. Da bi lahko bile za ognjeno stihijo krive podnebne razmere, ne verjame, pri sebi »ve«, da se bo »kmalu začelo hladiti« in da znanstveniki pač tega še ne vedo.

Njegov vzorčni primer države, ki se uspešno spopada s požari v sušnih razmerah z visokimi temperaturami je Avstrija, kjer naj bi imeli »eskploziva drevesa«. Trump razlaga, da imajo v Avstriji »gozdna mesta« (forest cities) in da »živijo v gozdu« (live in the forest). Tam, v Evropi, imajo po Trumpovi oceni manj požarov, čeprav imajo več gozdnatega območja. Ključ naj bi bil v boljšem upravljanju z gozdovi, čiščenju odpadlega listja, vej in lubja.

Trumpu ne gre zameriti za lapsus, zagotovo mu ga ne bodo njegovi privrženci, Avstralija ali Avstrija, podobna beseda, podrobnosti z vidika ZDA.

Še beseda o evkaliptusih, ki so avtohtovna vrsta v Avstraliji. Gre za zelo vnetljiva drevesa, prilagojena na sušo. Dodatno nevarnost pa povzroča lahko odpadlo lubje, ki ga veter raznaša po okolici.