zastrupljen z živčnim strupom

FOTO: Navalni diha sam. Se bo vrnil v Rusijo? "Nikoli ni bila v igri nobena druga možnost"

A.S./STA
15. 9. 2020, 15.42
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 15.42
Deli članek:

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni se je danes na družbenem omrežju Instagram prvič po zastrupitvi z živčnim strupom novičok javil svojim podpornikom. Zapisal je, da je lahko v ponedeljek cel dan dihal sam brez pomoči medicinskega ventilatorja. Njegova predstavnica je medtem potrdila, da se Navalni namerava vrniti v Rusijo.

Instagram (osebni profil)
Aleksej Navalni se je danes na družbenem omrežju Instagram prvič po zastrupitvi z živčnim strupom novičok javil svojim podpornikom.

"Pozdravljeni, Navalni tukaj," je zapisal ob fotografiji, na kateri je na bolniški postelji skupaj z družino. "Še vedno ne morem narediti skoraj ničesar, vendar pa sem lahko včeraj cel dan sam dihal," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij. V objavi na Instagramu, kjer ima 1,7 milijona sledilcev, je zapisal še, da pogreša svoje privržence.

Njegova tiskovna predstavnica pa je tudi potrdila, da se namerava Navalni vrniti v domovino. "Vse jutro mi pišejo novinarji in me sprašujejo, ali je res, da se Aleksej namerava vrniti v Rusijo. Čudno se mi zdi, da bi kdorkoli mislil drugače. Še enkrat vsem potrjujem: nikoli ni bila v igri nobena druga možnost," je na Twitterju zapisala Kira Jarmiš.

Navalni, eden najvidnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, je 20. avgusta na notranjem letu v Sibiriji nenadoma in nepojasnjeno zbolel. Na zdravljenje v Nemčijo so ga prepeljali dva dneva kasneje. Tam so v začetku meseca ugotovili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom iz skupine novičok.

Iz berlinske bolnišnice Charite so v ponedeljek sporočili, da se njegovo zdravstveno stanje še naprej izboljšuje. Dodali so, da pri dihanju nič več ne potrebuje pomoči medicinskega ventilatorja. Občasno lahko za kratek čas zapusti bolniško posteljo.