Na Kitajskem so v zadnji fazi kliničnega testiranja štiri cepiva proti koronavirusni bolezni 19. Najmanj tri so že od julija na voljo tistim, ki so pri delu najbolj izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom.

Tretja faza kliničnih testiranj poteka gladko, tako da bi bila lahko cepiva na voljo splošni javnosti že novembra ali decembra, je povedala strokovnjakinja za biološko varnost pri kitajskem centru za nadzor in preprečevanje bolezni Guizhen Wu, poroča tiskovna agencija Reuters.

Enota državnega farmacevtskega velikana China National Pharmaceutical Group, Sinopharm, in podjetje Sinovac Biotech razvijata tri cepiva proti covidu-19 v okviru državnega programa. Sinopharm je julija sporočil, da bi lahko bilo njegovo cepivo na voljo za javno uporabo do konca leta. Podjetje CanSino Biologics pa razvija četrto cepivo, katerega uporabo je kitajska vojska odobrila junija.

rusko cepivo, sputnik V
Profimedia
Rusko protikoronsko cepivo Sputnik V. je na ruski trg že prišlo, a je preskočilo tretjo fazo testiranj.

Do konca leta bi lahko bilo na voljo tudi cepivo britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca. To je sicer prejšnji teden začasno prekinilo testiranje na ljudeh, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, a je vodstvo podjetja le nekaj dni za tem zatrdilo, da se nadejajo, da bo cepivo na voljo še pred koncem leta.

Tekma, kdo bo prvi razvil cepivo proti covidu-19, ki je zahteval že več kot 925.000 življenj, se pred jesensko-zimsko sezono stopnjuje. Pri tem ne gre samo za tekmo farmacevtskih podjetij, ampak tudi za politično tekmo, v kateri se vrstijo tako napovedi držav, katera bo prva imela na voljo učinkovito cepivo, kot opozorila stroke, da morajo biti cepiva varna in učinkovita.