podnebne spremembe

Brez skrbi, ozračje planeta se bo kmalu shladilo, zagotavlja Trump

B.K./STA
15. 9. 2020, 07.49
Posodobljeno: 15. 9. 2020, 07.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek obiskal Kalifornijo, ki so jo letos močno prizadeli požari v naravi. V pogovoru z guvernerjem in predstavniki države je zavrnil trditve znanstvenikov, da so za vse hujše požare krive podnebne spremembe, ter zagotovil, da se bo podnebje kmalu shladilo.

Profimedia
El Dorado, Kalifornija.

Trump je obiskal Kalifornijo obiskal prvič po zadnjem velikem izbruhu požarov v naravi sredi avgusta, ki so doslej tam ter v Oregonu in državi Washington požgali 1,6 milijona hektarjev površin in zahtevali 35 življenj. Samo v Kaliforniji naj bi škoda znašala že 13 milijard dolarjev.

"Znanost ne ve"

Trumpa je nedaleč od Sacramenta v nekdanjem oporišču letalskih sil, ki ga sedaj uporabljajo gasilci, sprejel guverner Kalifornije demokrat Gavin Newsom skupaj z drugimi državnimi uradniki. Newsom je Trumpa opozarjal na problem podnebnih sprememb, vendar pa je Trump za požare okrivil slabo čiščenje gozdnih površin.

Reuters
Donald Trump

Sekretar za naravne vire Kalifornije Wade Crowfoot je nato Trumpa pozval, naj vendarle prizna podnebne spremembe in kaj to pomeni za gozdove. Trump pa mu je odgovoril: "Kmalu se bo začelo hladiti, boš videl". Crowfoot je potem dejal, da si želi, da bi se s tem strinjala tudi znanost, Trump pa je odvrnil, da znanost tega ne ve.

Trump je že leta 2015 dejal, da ne verjame v segrevanje ozračja, redno napada zelene pobude demokratske stranke in trdi, da bo njihova politika ukinila krave, letala in ljudi.

V zadnjih treh letih doživeli pet največjih požarov v zgodovini

Podnebni znanstveniki trdijo, da je naraščanje temperatur in pogostejše suše v Kaliforniji ter tradicionalne jesenske sezone požarov v naravi podaljšalo na praktično vse leto. Kalifornija je v zadnjih treh letih doživela pet največjih požarov v svoji zgodovini. Med njimi požar Paradise, ki je leta 2018 zahteval 85 življenj in uničil mesto Paradise v Sierra Nevadi. Trump je v ponedeljek odlikoval sedem pilotov vojaških letal, ki so takrat reševali civiliste.