Kazensko delo

Borce proti nošenju mask prisilili v kopanje grobov za žrtve koronavirusa

S.R.
14. 9. 2020, 19.45
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 19.56
Deli članek:

Oblasti v indonezijski provinci Vzhodna Java so se odločile, da protestnike proti ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ki jim ne dišijo zlasti maske, udarijo po prstih.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Najmanj osem teh »protimaskarjev« je moralo poprijeti za lopate in kopati grobove za pokojne, ki jih je pokosila koronavirusna bolezen, poroča čsnik Jakarta Post. Lokalno politik, vodja okrožja Cerme z imenom Suyono, je pojasnil, da so imeli pri njih v danem trenutku na voljo »tri grobarje,« zato je pomislil, zakaj ne bi lopat dal v roke tem ljudem. Časnik še poroča, da protestnikom, ki jih je doletela tlaka, ni treba rokovati s trupli, to zaradi tveganja pred novim širjenjem virusa počnejo zdravstveni delavci v popolni zaščitni opremi. Morajo pa kopati grobove in na njihovo dno polagati deske, na katerih bodo počivale krste. 

Ukrep obveznega nošenja obrazne maske so v Indoneziji uvedli že na začetku aprila, raziskava, ki so jo izvedli potem ko je julija število novookuženih v regiji poskočilo, pa je pokazala, da ukrepa ne upošteva kar 70 odstotkov ljudi. Doslej so sicer potrdili več kot 222.000 primerov okužbe, umrlo pa je 8841 ljudi.