množični protesti

V Libiji je padla ena izmed dveh vlad

B.K.
14. 9. 2020, 11.51
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 11.52
Deli članek:

Vlada, ki upravlja z vzhodom države je po dnevih protestov odstopila.

Reuters
Bengazi je bil poškodovan v državljanski vojni leta 2011 in kasneje v vojni proti Islamski državi. Na fotografiji je plakat Kalifa Haftarja.

Začasna vlada s sedežem v Bengaziju na vzhodu Libije je v celoti odstopila, po tem ko so več dni divjali protesti v Bengaziju, Al-Mardžu, Sabhi in Al-Badji. V Bengaziju so protestniki, ki so se na ulice vsuli zaradi slabih pogojev bivanja, vladne korupcije in brezposelnosti, zažgali celo stavbo vlade, nasilni protesti pa so divjali tudi v Al Mardžu, kraju kjer prebiva odpadniški general in de-facto vodja vzhodne Libije Kalif Haftar. Premier Abdallah al-Thani je odstop Predstavniškemu domu ponudil v nedeljo zvečer.

Libija je, po vojaški intervenciji Združenih držav Amerike leta 2011, ki je pomagala strmoglaviti dotedanjega voditelja Moamerja Gadafija, razdeljena na dva dela. Večji vzhodni del je pod nadzorom Haftarjevih sil in Predstavniškega doma v Bengaziju, manjši zahodni del pa vodi mednarodno priznana vlada Fajeza al Saradža v Tripoliju. Slednjo podpira Turčija, medtem ko je Haftar zaveznike našel pri Rusih in v Egiptu.

Nezadovoljstvo, ki je odnselo vlado v Bengaziju je posledica že 14 mesecev trajajoče ofenzive Haftarjeve vojske na Tripoli. Kar bi morala biti kratka ofenziva, v kateri bi Haftarjeve sile zavzele celotno ozemlje Libije, je postala serija mukotrpnih spopadov. Vladi v Tripoliju je na pomoč namreč nepričakovano priskočila Turčija, ki je tja poslala opremo, vojake in plačance z bojišč na zahodu Sirije.