Lezbos

FOTO: Približno 300 so jih preselili v šotorsko naselje, brez strehe nad glavo jih je še več kot 12.000

S.R./STA
13. 9. 2020, 14.04
Posodobljeno: 13. 9. 2020, 14.19
Deli članek:

Na grškem otoku Lezbos se je okoli 300 migrantov, večinoma gre za družine, preselilo v začasno šotorsko naselje.

Reuters
Brez strehe nad glavo je še več kot 12.000 prosilcev za azil.

To naselje so postavili, potem ko je sredi tedna pogorel tamkajšnji migrantski center Moria. Pred vstopom na območje šotorov so morali vsi opraviti testiranje na novi koronavirus. Pri tem so odkrili sedem novih okužb, je navedlo grško zdravstveno ministrstvo. Okužene migrante so namestili na izolirano območje. 

Reuters
Začasno šotorsko naselje, kamor so premestili približno 300 migrantov.

Oblasti iščejo še druge kraje na otoku, kjer bi lahko vzpostavili začasna šotorska naselja, v katera bi namestili več kot 12.000 prosilcev za azil, ki so po požarih v Morii ostali brez strehe nad glavo. Migrantski center je pogorel v več zaporednih požarih v torek in sredo. Migranti naj bi več manjših požarov podtaknili namerno zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, potem ko so potrdili 35 okužb. Na Lezbosu medtem naraščajo napetosti med migranti in policisti, vse bolj nezadovoljni pa so tudi lokalni prebivalci. Grška policija je morala včeraj skupino migrantov, ki je protestirala na cesti do novega migrantskega centra, ki je šele v nastajanju, razgnati s solzivcem. Kot je potrdila policija, je prišlo do nekaterih "manjših spopadov."

Reuters
Brez strehe nad glavo je še več kot 12.000 prosilcev za azil.

Papež Frančišek pa je danes v Rimu Evropo pozval k ukrepanju. Spomnil se je svojega obiska na Lezbosu pred štirimi leti in svojega takratnega poziva k "človeka vrednemu sprejemu žensk in moških, migrantov in beguncev ter tistih, ki iščejo azil v Evropi". Dodal je, da je spomin na ta obisk še vedno živ.

Reuters
Brez strehe nad glavo je še več kot 12.000 prosilcev za azil.