"nacionalni ščit"

Grčija ob zaostrovanju razmer krepi svojo vojsko

S.R./STA
13. 9. 2020, 12.16
Posodobljeno: 13. 9. 2020, 12.20
Deli članek:

Grški premier Kiriakos Micotakis je v soboto napovedal okrepitev grške vojske, med drugim z velikim nakupom vojaške opreme in zaposlitvijo dodatnih 15.000 vojakov.

Reuters
V vojski bodo zaposlili dodatnih 15.000 vojakov.

Grčija sicer vojsko krepi, medtem ko se zaostruje spor s Turčijo v vzhodnem Sredozemlju. "Prišel je čas za okrepitev oboroženih sil (...) te pobude predstavljajo robusten program, ki bo postal nacionalni ščit," je Micotakis povedal v nagovoru v mestu Solun.

Po njegovih besedah bo Grčija kupila 18 vojaških letal francoske izdelave rafale, štiri večnamenske fregate in štiri mornariške helikopterje. Kupili bodo tudi protitankovsko orožje, torpede in letalske rakete. V vojski bodo zaposlili dodatnih 15.000 vojakov. Poleg tega bodo povečali vlaganje v domačo vojaško industrijo in obrambo pred kibernetskimi napadi. 

Pobuda, ki med drugim predvideva nadgradnjo štirih obstoječih fregat, bo po premierjevih besedah ustvarila tudi na tisoče novih delovnih mest. Podrobnosti načrta za okrepitev vojske bo Micotakis predvidoma predstavil še danes na novinarski konferenci, je povedal vladni vir. 

Francoska letala

Načrt je po navedbah AFP verjetno pripravil po pogovorih s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim se je sestal ta teden in ki ga je podprl v sporu s Turčijo. Nakup francoskih letal je že pozdravila francoska obrambna ministrica Florence Parly. Povedala je, da je Grčija prva evropska država, ki kupuje letala rafale. 

Iz podjetja Dassault Aviation, kjer izdelujejo ta letala, pa so sporočili, da so navdušeni nad naročilom. 

Atene svojo vojsko krepijo ob vse večjih napetostih s Turčijo v vzhodnem Sredozemskem morju. Najnovejši spor med Atenami in Ankaro je izbruhnil julija, ko je Turčija napovedala začetek iskanja nafte in plina v Sredozemskem morju, na območju okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni.