Hospitaliziranih še vedno manj kot spomladi

Sosedje z rekordi: na Madžarskem v zadnjem dnevu več kot 900 novookuženih, podobno v Avstriji

S.R./STA
12. 9. 2020, 15.05
Posodobljeno: 12. 9. 2020, 15.30
Deli članek:

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 869 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po koncu marca. Kar 444 okužb so potrdili na Dunaju. Na Madžarskem so medtem zabeležili rekordnih 916 novih okužb s koronavirusom.

Profimedia
Avstrijci množično testirajo.

Pri severnih sosedih so o rekordnem porastu okužb pred tem poročali v četrtek, ko so jih potrdili 664. Pred tednom dni so dnevno poročali o okoli 300 do 400 novih primerih okužbe. Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah je še vedno manjše kot spomladi na vrhuncu epidemije, a je v tednu dni naraslo za tretjino. V bolnišnicah je tako danes 209 bolnikov, od katerih jih je 42 na intenzivni negi,. 

Na Dunaju so v zadnjih 24 urah zabeležili rekorden porast okužb z novim koronavirusom. Ob 6803 testiranjih so zabeležili 444 novih primerov, doslej skupno 10.655, so pojasnile mestne oblasti. Število smrtnih primerov bolnikov s covidom-19 se je povzpelo na 229. Umrli so dve ženski in en moški. Doslej so v avstrijski prestolnici opravili 359.186 testiranj. 

Številni brez simptomov

Skupno je v državi po ocenah nekaj čez 5300 aktivnih primerov okužbe, od tega več kot 3000 na Dunaju. Kljub visokim številkam pa jih ni mogoče primerjati s tistimi na vrhuncu epidemije. Sistematično testiranje je namreč pokazalo, da mnogo okuženih ni kazalo nikakršnih simptomov. 

Avstrijska vlada je sicer v petek že napovedala nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. S ponedeljkom bodo v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske. Te je bilo sicer že doslej treba nositi v večjih supermarketih in na javnem prevozu. Udeležba na dogodkih z določenim sedežnim redom na prostem bo omejena na 3000 obiskovalcev, v notranjih prostorih pa na 1500 obiskovalcev. Dogodki brez določenih sedežev bodo v notranjih prostorih omejeni na 50 ljudi, v zunanjih pa na 100.

Rekord tudi na Madžarskem

Na Madžarskem so v minulih 24 urah zabeležili 916 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Trenutno je v državi po podatkih vladnega štaba za boj proti covidu-19 7134 aktivnih primerov. 

Kljub skokoviti rasti števila okužb pri vzhodnih sosedih umre razmeroma malo bolnikov s covidom-19. V zadnjih 24 urah sta zaradi zapletov, povezanih s to boleznijo, umrla dva starejša kronična bolnika. 

Predsednik vlade Viktor Orban je kljub porastu števila okužb poudaril, da šole ostajajo odprte in da se življenje mora nadaljevati. "Zdravstveni sistem je pripravljen na novi val epidemije, na voljo je več kot 10.000 brezplačnih postelj," je povedal. Obenem pa je ponovno pozval k spoštovanju pravil za zajezitev širjenja virusa, med drugih k nošenju mask v sredstvih javnega prevoza. 

Kot je v videu, objavljenem na Facebooku, še dejal Orban, je virus v šolah mogoče obvladati, bodo pa s 1. oktobrom na Madžarskem uvedli obvezno merjenje telesne temperature ob vhodih vanje. Prav tako bo vlada uvedla zgornjo mejo cene testiranja na novi koronavirus. V zasebnih klinikah na Madžarskem namreč testiranje stane do 100 evrov, medtem ko je brezplačno testiranje v javnih zdravstvenih ustanovah počasnejše in težje dostopno. Kot je pripomnil Orban, mora Madžarska zaščititi svoje državljane, vključno z najbolj ranljivimi, vendar pa gospodarstvo ne sme ugasniti.

Od začetka pandemije so na Madžarskem okužbo potrdili pri 11.825 ljudeh, umrlo je 633 bolnikov s covidom-19.