Razmišljajo vnaprej

Za transport cepiva bo potrebnih 8000 jumbo jetov

J.P.
10. 9. 2020, 08.38
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 08.44
Deli članek:

Predpostavljajo, da bo vsaka oseba potrebovala le en odmerek cepiva.

Profimedia
Transport cepiv ni primerljiv s transportom tovora.

Transport cepiva za novi koronavirus bo največji tovrstni izziv – Mednarodno združenje za zračni transport (IATA) ocenjuje, da bo za tovrstni podvig potrebnih 8000 letal Boeing 747 oziroma njihov ekvivalent.

Čeprav cepiva za covid-19 še ni, IATA že sodeluje z letalskimi družbami, letališči, zdravstvenimi organizacijami in farmacevtskimi podjetji, da bi začrtali nove smernice. Predpostavljajo pa, da bo vsaka oseba potrebovala le en odmerek cepiva. Dostavo le-tega so označili za "misijo stoletja".

Ni primerno vsako letalo

V zgodnjih fazah razvoja je približno 140 cepiv; približno dva ducata že testirajo na ljudeh.

Res je, da se večina letalskih družb spričo sprejetih ukrepov osredotoča na prevoz blaga, a je transport cepiva veliko bolj zapleten. Za to niso primerna vsa letala, saj mora temperatura v tovornem prostoru med transportom cepiv biti med dvema in osmimi stopinjami Celzija. Nekatera cepiva celo zahtevajo temperature pod ničlo, kar iz izbora izloči še več letal.

Najbolj kritični bodo leti na tiste konce sveta, ki nimajo kapacitet za razvoj cepiva. Eden takih je jugovzhod Azije. V tem trenutku bi bila distribucija cepiva v Afriki nemogoča – tudi zaradi velikosti celine in zapletov pri prečkanju meja.

Transport bo terjal domala vojaško natančnost, piše BBC, ter hladilnice na lokacijah, kjer bodo skladiščili cepivo.

Tu pa je še vprašanje varovanja, saj bo cepivo dragocena dobrina.