Za vsakega otroka 360 evrov

Pri severnih sosedih bodo ta teden izplačevali koronski otroški dodatek

A.S./STA
8. 9. 2020, 20.12
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 20.12
Deli članek:

Avstrijska vlada bo ta teden začela izplačevati posebni otroški dodatek za prebroditev posledic krize zaradi novega koronavirusa. Za vsakega otroka bodo namenili 360 evrov, kar bo skupaj naneslo 678 milijonov evrov.

Profimedia
Izplačilo posebnega otroškega dodatka bodo izvedli v naslednjih dveh dneh.

Za izredno denarno pomoč družinam se je vlada Zelenih in Ljudske stranke (ÖVP) pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza dogovorila junija. Pomoč bo namenjena za okoli 1,8 milijona avstrijskih otrok.

Izplačilo posebnega otroškega dodatka bodo izvedli v naslednjih dveh dneh, sta danes napovedala za družinsko politiko pristojna ministrica Christine Aschbacher in finančni minister Gernot Blümel. Dodatek bo dobila vsaka družina, ki že prejema otroški dodatek. Dodatna prošnja ni potrebna, je pojasnil minister Blümel.

V skladu z zakonodajo pa bodo otroške dodatke tudi indeksirali glede na to, v kateri državi živijo otroci upravičenca. Takih otrok naj bi bilo okoli 137.000, ki bodo tako dobili več ali manj od 360 evrov; odvisno od življenjskih stroškov v njihovi državi.

Posebni otroški dodatek za čas krize koronavirusa naj bi družinam pomagal pri premagovanju posledic pandemije, hkrati pa tudi pomagal gospodarstvu s povečano potrošnjo.