Nov val okužb

V Španiji že več kot 500.000 okuženih s koronavirusom

L.K./STA
7. 9. 2020, 21.38
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 21.40
Deli članek:

Skupno število vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom v Španiji je glede na podatke zdravstvenega ministrstva preseglo 500.000. Vlada v Madridu se trudi zajeziti nov val okužb, ki sovpada z vnovičnim odpiranjem šol, ki so bile zaprte vse od marca.

Reuters
V zadnjih dveh tednih je država dnevno beležila po 7000 do 8000 novih primerov, od tega tretjino na širšem območju Madrida.

V državi s približno 47 milijoni prebivalcev so od prvega uradno potrjenega primera 31. januarja doslej potrdili 525.549 okužb, v povezavi s covidom-19 je umrlo 29.516 ljudi. Število okužb na prebivalca je tako v državi približno dvakrat tolikšno kot v Franciji in Italiji.

Španija je bila hudo prizadeta, ko se je novi koronavirus spomladi širil po Evropi, nakar so s strogo karanteno uspeli zajeziti val okužb. A odkar so konec junija ukrepe odpravili, je število okuženih začelo znova naraščati. Vse višje število okužb številni pripisujejo vrnitvi nočnega življenja in skupinskih dejavnosti.

V zadnjih dveh tednih je država dnevno beležila po 7000 do 8000 novih primerov, od tega tretjino na širšem območju Madrida. Je pa stopnja smrtnosti tokrat bistveno nižja kot na vrhuncu krize marca in aprila, ko so dnevno poročali o okrog 900 umrlih, saj so okuženi v povprečju mlajši. Velik del okuženih predstavljajo tudi taki brez simptomov, zlasti zaradi okrepljenega testiranja.

Ponoven porast okužb sovpada s ponovnim odpiranjem šol, ki so bile zaprte vse od marca. Nekateri učenci so sicer na prostovoljni osnovi lahko sedli v šolske klopi že konec maja, a do sredine meseca naj bi se tja vrnili vsi.

Pri tem se številni starši bojijo poslati svoje otroke nazaj v učilnice, čeprav so oblasti sprejele številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb - za vse starejše od šest let so denimo obvezne maske, otroci si bodo morali oprati roke vsaj petkrat na dan.

Država sprejema tudi druge ukrepe za umiritev epidemije. Že avgusta so med drugim odredili zaprtje nočnih klubov in skrajšali čas obratovanja restavracij.