kače

FOTO: Življenje v Avstraliji - ko ti hišo uniči gromozanski piton

R.T.
7. 9. 2020, 20.57
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 21.06
Deli članek:

Bojda sta se tepla za samico.

Facebook (Brisbane North Snake Catchers and Relocation)
Padla sta skozi strop kuhinje.

Ko je David Tait vstopil v svojo hišo v avstralskem mestu Brisbane je v stropu opazil luknjo. Ustavil se je in previdno pogledal okkoli sebe. Vedel je, da krivec ni bil dež ali veter. Vedel je, da sta se mu po podstrešju potikala dva gromozanska pitona.

In res ju je našel. Eno pod regalom pri vhodu v hišo, drugo v spalnici. Veliki kači sta bili tako ogromni, da strop preprosto ni zdržal in sta cepnili v pritličje.

“Tukaj okoli imamo dosti grmovja, zato večkrat opazimo kače. A tako velikih še nisem videl," je Tait dejal za lokalne medije. Res sta bili gromozanski. Ena je v dolžino merila nekaj več kot dva metra in pol in tehtala okoli osem kilogramov, druga je imela kar tri metre in več kot 10 kilogramov.

Pitoni k sreči niso strupeni, zato se prebivalci Avstralije ne zmenijo kaj preveč zanje. Pravzaprav jim je celo všeč, če kakšen zatava v hišo, saj se prehranjujejo z mišmi, podganami in drugimi škodljivci. A ko zrastejo do takšne velikosti, lahko postanejo škodljivi tudi sami, če strop ni pravilno utrjen.

Sicer pa sta se korenjaka tepla za samico, predvideva Steve Brown iz lokalne organizacije za lovljenje kač. Takrat se sicer počasne živali namreč razburijo in začnejo premetavati, kar je najbrž povzročilo, da se je les pod njimi vdal. Kači sta zdaj že na varnem, Brown jih je s kolegi namreč prenesel v njihov naravni habitat – le malce stran od hiše, ki sta jo uničila.