starši zaskrbljeni

V Iranu po sedmih mesecih odpirajo šole

B.K.
5. 9. 2020, 19.10
Posodobljeno: 5. 9. 2020, 19.12
Deli članek:

V državi še vedno vsak dan zabeležijo več kot 2000 novih okužb.

Reuters
Šole v Iranu so samevale več kot pol leta.

V Iranu so šole po več kot sedmih mesecih znova odprle vrata, kljub temu da v državi vsak dan še vedno zabeležijo več kot 2.000 novih okužb s covidom-19 in več kot 100 smrti zaradi posledic okužbe.

V šole se je, pod režimom strogih ukrepov, vrnila več kot polovica izmed 15 milijonov šoloobveznih otrok. Vrata so ostala zaprta na šolah v tako imenovanih “rdečih območjih”, delih države, kjer je število okuženih še posebej visoko. V takoimenovanih “rumenih območjih”, delih države, kjer je število okužb sicer visoko, a naj bi bilo tveganje za okužbo manjše, je odločitev za vrnitev otrok v šole ostala pri starših. Del rumenih območij je sicer tudi prestolnica Teheran. Otroci iz rdečih območij in tisti, ki jih v šolo ne pustijo starši, bodo pouk opravljali virtualno, primarno s predavanji prenašani na državni televiziji in preko posebne vladne računalniške aplikacije.

Reuters
Šole v Iranu so samevale več kot pol leta.

Sicer pa so oblasti šolske ure skrajšale na 35 minut, razredi pa so razdeljeni v dve skupini, ki pouk obiskujeta na ločene dneve. Da bo to šolsko leto, “leto discipline za naše šolarje, kot na urjenju oboroženih sil,” je danes v video nagovoru poudaril iranski predsednik Hasan Rohani, ki je ob tem dodal, da je zdravje naših otrok naša najvišja prioriteta, a je njihova izobrazba prav tako pomembna.”

So pa glede odprtja šol prestrašeni v iranski zdravstveni skupnosti. Da bi se vrnitev otrok v šole lahko “zelo hitro spremenila v človeško katastrofo,” je danes opozoril predsednik skupščine iranskega Zdravstvenega sveta Abbas Aghazadeh. Predsednik Zdravstvenega sveta Dr. Mohammad Reza Zafarghandi pa je v pismu vladi zapisal, da bo odprtje šol povečalo obremenitev zdravstvenih delavcev. “Ko udari epidemija, so šole prvi prostori, ki se zaprejo in zadnji ki se odprejo,” je zapisal v pismu.

V Iranu so sicer do današnjega dne zabeležili skupno 384.666 smrti zaradi covida-19.