Diplomatska zmaga

Kdo je zmagovalec pogajanj med Kosovom in Srbijo? Izrael

B.K./STA
5. 9. 2020, 10.10
Posodobljeno: 5. 9. 2020, 10.14
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti sta včeraj v Beli hiši v prisotnosti ameriškega predsednika Donalda Trumpa podpisala sporazum o gospodarskih odnosih. V njem naj bi bilo za 13 milijard dolarjev poslov, ki bodo koristili obema državama.

Reuters
Zadovoljen izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Predstavniki obeh držav so pogovore pod pokroviteljstvom Bele hiše začeli v četrtek, ko naj bi po trditvah srbske delegacije ZDA skušale dogovoru dodati tudi medsebojno priznanje med Srbijo in Kosovom.

Vučić je dejal, da so vztrajali, da se točka o priznanju črta iz dogovora. Medsebojnega priznanja v sporazumu, ki zadeva gospodarska vprašanja tako ni. Je pa v sporazumu moratorij na sprejemanje Kosova v mednarodne organizacije, ki bo trajal leto dni.

V sporazumu naj bi sicer bilo za 13 milijard dolarjev načrtovanih poslov, ki naj bi koristili obema državama.

Večjih premikov na politični ravni tako ni bilo storjenih. Je pa dve zmagi zabeležil Izrael. Ameriškipogajalci so namreč dosegli, da v zameno izraelskega priznanaja neodvisnosti Kosova tudi ta pretežno muslimanska država prizna Izrael, Srbija pa je obljubila, da bodo veleposlaništvo iz prestolnice Tel Aviv preselili v Jeruzalem.

Profimedia
Aleksandar Vučić in Avdullah Hoti ob podpisu sporazuma pod pokroviteljstvom Donalda Trumpa.

Netanjahu si mane roke, Palestinci razočarani

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako včeraj praznoval. Srbiji se je zahvalil za odločitev za selitev veleposlaništva in poudaril, da bo Srbija prva evropska država, ki je pristala na selitev veleposlaništva v Izraelu po vzoru ZDA. Povedal je tudi, da bo Kosovo postala prva država z muslimansko večino, ki bo odprla veleposlaništvo v Jeruzalemu.

Palestinci pa nad tem seveda niso navdušeni. Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Sajeb Erekat je v Ramali na Zahodnem bregu izjavil, da so Palestinci žrtve Trumpovih volilnih ambicij.

"Palestina je postala žrtev volilnih ambicij predsednika Trumpa, katerega ekipa bo storila vse, ne glede na to, kako uničujoče bo to za mir, da zagotovi njegovo ponovno izvolitev novembra. Tako kot sporazum med Združenimi arabskimi emirati in Izraelom tudi to nima zveze z mirom na Bližnjem vzhodu," je tvitnil Erekat.