rahljanje ukrepov

Kitajci se znova zabavajo kot v letu 2019

B.K.
5. 9. 2020, 09.11
Posodobljeno: 5. 9. 2020, 09.22
Deli članek:

Po več kot pol leta strogih ukrepov se življenje v Ljudski republiki Kitajski vrača na stare tire, poroča časnik FInancial Times.

Profimedia
Življenje na Kitajskem se vrača na stare tire.

Na stotine prebivalcev kitajske prestolnice se je pretekli konec tedna odpravilo na pekinško plažo Beidaihe, znano po številnih nočnih klubih, barih in drugih prizoriščih za zabave. Privabila jih je prva organizirana zabava po izbruhu novega koronavirusa v začetku tega leta.

Ob vstopu so morali skenirati podatke s svoje obvezne mobilne aplikacije, ki hrani podatke s kom so bili v stiku in si izmeriti vročino na aparatih ob vhodu. Če je bilo vse v redu so lahko vstopili na prizorišče. Brez mask, brez fizične razdalje, brez strahu. Zabava se je začela.

Profimedia
Življenje na Kitajskem se vrača na stare tire.

Pekinške restavracije in lokali prav tako poročajo o vedno večjem obisku. Življenje se znova utirja v stare tirnice. Razpoloženje na Kitajskem je tako popolnoma drugačno kot v večini ostalega sveta, kjer je epidemija covida-19 še vedno v teku, množično druženje pa je zato še vedno omejeno.

Veseljačenje se je na Kitajskem vrnilo po tem, ko so lokalne oblasti, sicer z različnim tempom, postopoma sprostile stroge ukrepe. V preteklih štirih mesecih so tako vsak dan zabeležili manj kot 100 simptomatičnih okužb. Izjema je bil le eden krajši izbruh v provinci Xinjiang.

Reuters
Življenje na Kitajskem se vrača na stare tire.

Sproščanje ukrepov in vrnitev v staro normalnost je še posebej pomembna za kitajski maloprodajni sektor, saj je prodaja na malo tam doživela največji padec in se še ni vrnila na raven iz prejšnjega leta. Gospodarske posledice karantene, ki bodo očitno postopoma izzvenele, pa so žal, kakor tudi drugod, najbolj prizadele delavce z nižjimi plačami, ki po navedbah ekonomistov še ne čutijo izboljšanja gospodarskega stanja.