kdaj bo na voljo?

Bruselj računa, da bo cepivo dovoljenje za promet dobilo že novembra

B.K.
4. 9. 2020, 10.23
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 12.53
Deli članek:

Evropska komisija pričakuje, da bo prvo cepivo proti covidu-19 dovoljenje za promet dobilo do novembra. Časovni okvir za distribucijo cepiva bo sicer njegovo razpoložljivost zamaknil na pomlad.

Profimedia
Za nabavo cepiva se s farmacevtskimi družbami v imenu držav članic EU pogaja Evropska komisija.

Evropska komisija, ki se v imenu 27 držav članic Evropske unije pogaja z več farmacevtskimi družbami o nabavi cepiv, je pred kratkim britanski firmi AstraZeneca nakazala predplačilo v višini 336 milijonov evrov za vsaj 300 milijonov odmerkov cepiva. Če bo tretja faza tega cepiva uspešna, bi lahko dovoljenje za promet zdravilo dobilo že do novembra, po poročanju portala Euractiv predidevajo evropski uradniki. Da lahko cepivo to dovoljenje dobi, ga mora stroka oceniti za učinkovito in varno.

A, tudi, ko cepivo to dovoljenje dobi, to ne pomeni, da bo na trgu nemudoma. Odmerke cepiva, ki jih na začetku ne bo v izobilju, bo namreč po zaenkrat še neznanem ključu potrebno distribuirati med države članice. Prva pošiljka naj bi štela le okoli 50 milijonov odmerkov, zato nacionalne oblasti cepiv ne pričakujejo pred prihodnjo pomladjo.

Ob tem Bruselj pripravlja tudi sistem nadzora učinkovitosti in varnosti cepiva. "Z Evropsko agencijo za zdravila sodelujemo pri pripravi nadzornega sistema, ki bo spremljal, kako kako se cepiva uporabljajo in kako učinkovita ter varna bodo," je v pogovoru za Euractiv dejal namestnik vodje Evropskega centra za preprečitev in nadzor bolezni (ECDC) Piotr Kramarz.