Je po mesecu dni v ruševinah še kdo živ?

FOTO in VIDEO: Reševalci po 24 urah garanja kmalu na točki, kjer so zaznali znake življenja. Se v ruševinah skriva otrok?

S.R.
4. 9. 2020, 08.58
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 09.25
Deli članek:

Reševalci se skozi ruševine prebijajo z golimi rokami. Po navedbah čilskega reševalca se pod gomilo betona najverjetneje skriva otrok.

Reuters
Reševalna akcija v Bejrutu.

Kot smo poročali, je ekipa reševalcev iz Čila, ki po siloviti eksploziji, ki je 4. avgusta pretresla libanonsko prestolnico Bejrut, že ves mesec deluje na območju katastrofe, včeraj v ruševinah ene od hiš zaznala znake življenja. V kolikor se v ruševinah resnično skriva živa oseba, bi to predstavljalo svojevrsten čudež, saj je oseba pod gomilo betona preživela celoten mesec dni. 

Čilski reševalci, ki jim pomagajo libanonski prostovoljci in pripadniki lokalne civilne zaščite, se do vira oziroma točke, kjer so včeraj zaznali srčni utrip, potem ko je tam življenje najprej zaznal reševalni pes, prebijajo že zadnjih 24 ur, po navedbah novinarja Al Jazeere Timourja Azharija, ki dogajanje spremlja na kraju reševanja, pa jih do kritične točke loči manj kot meter razdalje. Ker obstaja velika nevarnost, da se vse skupaj sesede in da se poruši tudi sosednja, močno poškodovana zgradba, težka mehanizacija pri reševanju ne pride več v poštev, pri čemer so tudi sami reševalci navezani na žerjav, skozi ruševine pa se prebijajo z golimi rokami.

Reševanje so želeli začasno prekiniti

Po navedbah Azharija so ponoči na kraju izbruhnili protesti. Lokalno prebivalstvo je namreč nasprotovalo odločitvi odgovornih, da bi reševanje za šest ur prekinili in nadaljevali zjutraj. S protestom so uspeli, reševanje pa se je nepretrgoma nadaljevalo skozi vso noč. Al Jazeera še poroča, da so znake življenja, natančneje gre za srčni utrip in slabotne znake dihanja, zaznali v pritličnem delu zgradbe. Kot je pojasnil eden od čilskih reševalcev, gre najverjetneje za otroka, v neposredni bližini katerega naj bi bilo prisotno najmanj eno truplo. Gre sicer za zgradbo, v kateri je v pritličju deloval gostinski lokal, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Čilska ekipa je sicer v zadnjem obdobju, ko je ugasnilo vsako upanje, da bi bil v ruševinah še kdo živ, na območju ostala, da bi pred začetkom obnove zavarovala vse nevarne zgradbe. To so počeli tudi včeraj, ko je njihov pes v nekem trenutku stekel do ruševin ene od hiš in jih opozoril, da se pod njimi skriva človek. S senzorji so nato ugotovili, da spodaj nekdo še diha. Zaznali so približno 18 vdihov na minuto. Edward Bitar, pripadnik nevladne organizacije Live Love Lebanon, ki na kraju pomaga čilskim reševalcem, je pojasnil, da poskušajo ohranjati nizka pričakovanja. »Če nekoga najdemo, bi bil to čudež,« je dodal.