Svet

Turčija in Grčija storili korak k zmanjšanju napetosti

STA
3. 9. 2020, 21.49
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 21.53
Deli članek:

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes sporočil, da sta se članici zavezništva Turčija in Grčija dogovorili za tehnične pogovore, katerih cilj bo zmanjšanje napetosti v vzhodnem Sredozemlju zaradi spornega raziskovanja morskega dna.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Po pogovorih z grškimi in turškimi voditelji sta se zaveznici dogovorili za tehnične pogovore na Natu, da bi vzpostavili mehanizem za zmanjšanje vojaških napetosti, da bi zmanjšali tveganje incidentov in nesreč v vzhodnem Sredozemlju," je dejal Stoltenberg"Ostajam v tesnem stiku z vsemi vpletenimi zaveznicami, da bi našli rešitev za napetosti v duhu Natove solidarnosti," je dodal. 

Napetosti med Atenami in Ankaro so izbruhnile, ker je Turčija začela iskati nafto in plin v Sredozemskem morju, na območju okoli 180 kilometrov od grškega otoka Kastelorizo. Turčija trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu, Grčija pa, da v njeni izključni gospodarski coni. 

Napetosti med Turčijo in Grčijo so se še dodatno zaostrile minuli teden, ko sta državi izvedli ločene vojaške vaje na istem območju južno od Krete. Nato je Grčija izvedla še skupne vojaške vaje s Francijo, Italijo in Ciprom.