še ene vojaške vaje

Ste mislili, da je situacija v vzhodnem Sredozemlju zapletena? Počakajte, da se vplete še Rusija

B.K.
3. 9. 2020, 09.55
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 10.05
Deli članek:

Ruska mornarica bo v vodah vzhodnega Sredozemlja izvajala vojaške vaje.

Reuters
Ruska vojna mornarica na letošnji paradi.

Rusija bo v vzhodnem Sredozemlju izvedla dve ločeni vojaški vaji. S prvo bodo začeli prihodnji torek, trajala pa bo do 22. septembra, druga bo trajala med 17. in 25. septembrom. Ruske namere je sicer javnosti sporočila turška mornarica, z objavo na svoji spletni strani.

Rusija bo tako postala šesta sila, ki bo v roku meseca dni v spornih vodah vzhodnega Sredozemlja izvedla vojaške vaje. Doslej so to sotrile že mornarice Turčije, Grčije, Cipra, Francije in Italije.

Ali Rusija z načrtovanimi vajami pošilja signal podpore Turčiji, ki je v vedno ostrejšem sporu z Grčijo in Evropsko unijo glede dostopa do tamkajšnega morja, ali pa gre le za napenjanje mišic, ni jasno.

Je pa Turčija v sporu z Natovimi zaveznicami ne le glede koriščenja energentov pod dnom Sredozemskega morja, pač pa tudi glede nabave ruskega orožja. Nedavni nakup ruskih protizračnih sistemov S-400 je najbolj zmotil Združene države Amerike. Te so pred dnevi, na nezadovoljstvo Turčije, odstopile od več kot 30 let delujočega embarga na dobavo orožja ciprski vladi. Embargo so vzpostavile leta 1987, 14 let po tem, ko je turška vojska zasedla severni del Cipra, s čimer je zaustavila poskus grške vojaške hunte po združitvi celotnega otoka pod grško oblastjo. Grčija in Turčija sta v tem delu Sredozemlja sprti vse odtlej.