Boj proti virusu

Je razvoj lastne aplikacije v posameznih državah po tej novosti sploh še smiseln?

R.T.
2. 9. 2020, 14.37
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 14.59
Deli članek:

Tehnološka velikana Apple in Google še naprej posodabljata svojo tehnologijo obveščanja o izpostavljenosti novemu koronavirusu (API), s katero zdravstvenim organom in vladam po svetu nudita podlago oziroma programsko podporo za njihove aplikacije za obveščanje o stikih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Apple je z zadnjo posodobitvijo operacijskega sistema iOS stopil še korak dlje. Tehnologija je doslej nudila zgolj podporo, na podlagi katere so lahko lokalne oblasti razvile oziroma vzpostavile svojo aplikacijo za obveščanje o stikih, z novim orodjem pa se počasi bližajo točki, ko ločena aplikacija sploh ne bo več potrebna, če se bo za to seveda odločil sam uporabnik. Nekaj podobnega za operacijski sistem Android snuje Google, novost pa bi lahko uvedli že konec tega meseca. 

Uporabnikom Applovih pametnih telefonov je z zadnjo posodobitvijo sistema iOS na voljo nova funkcionalnost, imenovana Exposure Notifications Express (ENE). Ta omogoča 14-dnevno shranjevanje podatkov o stikih prek Bluetootha z drugimi telefoni, katerih uporabniki so se tudi sami odločili za njeno uporabo. Ob tem omogoča tudi opozarjanje, v kolikor je bila pri kateremu od stikov okužba potrjena, pri čemer bodo morali lokalni zdravstveni organi sami odločiti, kaj točno bo opozorilo sporočalo oziroma kakšne napotke naj se uporabniku sporoči, poroča britanski BBC. Opozorilo lahko uporabnika denimo napoti na točko za testiranje ali pa pozove, naj čim prej pokliče zadevni klicni center, kjer bo prejel dodatne informacije. S to nadgradnjo bo vse manj potrebe po ločenih aplikacijah, ki jih po svetu razvijajo države same. Pri tehnologiji ENE sicer ne gre za samostojno aplikacijo, temveč funkcionalnost znotraj operacijskega sistema, ki jo uporabniki lahko vključijo v nastavitvah, a ta ne bo delovala brez sodelovanja lokalnih oblasti oziroma zdravstvenih organov, saj morajo ti določiti lastne kriterije (na kakšno razdaljo sta se dva telefona približala, kako dolgo sta bila »v stiku« ...), na podlagi katerih se bo uporabnike nato opozarjalo o stiku z okuženim. 

Le kot dodatna možnost

Pri Applu sicer uporabnikom še vedno svetujejo uporabo aplikacije, ki je v uporabi v njihovi državi, saj njihova možnost ne bo uporabna vse dokler se za sodelovanje ne bodo odločile posamezne lokalne oblasti. Bi pa ta možnost, v kolikor bi nadomestila razvoj lastne aplikacije, za države pomenila manjši strošek. A Slovenija aplikacijo #OstaniZdrav že ima, ta je od včeraj, petnajst dni po različici za sistem Android, na voljo tudi za iOS.

Podobno novost z enakim imenom za pametne telefone z operacijskim sistemom Android načrtuje tudi Google, le da bodo v njihovem primeru zaradi nekaterih tehničnih razlogov razvili ločeno »osnovno« aplikacijo. Pri Applu in Googlu so v skupni izjavi za javnost pojasnili, da bo tehnologija ENE zdravstvenim organom po svetu nudila dodatno možnost v njihovih prizadevanjih pri iskanju stikov okuženih oziroma bo njihove napore dopolnjevala. Prednost te tehnologije je tudi ta, da za razliko od posameznih aplikacij, ki jih razvijajo države, ne bo poznala meja vsaj med tistimi državami, ki se bodo odločile za sodelovanje.