načrti

Škoti bodo o neodvisnosti znova odločali na referendumu

B.K./STA
2. 9. 2020, 09.57
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 09.59
Deli članek:

Škotska vlada želi izvesti nov referendum o neodvisnosti. Kot je v torek napovedala škotska premierka, bodo objavili predlog zakona o referendumu, v katerem bodo opredelili časovni okvir, pogoje in referendumsko vprašanje.

STA
Škotska premierka Nicola Sturgeon

Škotska premierka Nicola Sturgeon je ob tem dejala še, da se bo na parlamentarnih volitvah maja prihodnje leto zavzemala za to, da bi Škotska postala neodvisna država, ki bo sama odločala o svoji prihodnosti.

Sturgeonova sicer za referendum potrebuje privoljenje Londona. Britanski premier Boris Johnson je večkrat dal jasno vedeti, da ne bo dovolil drugega referenduma o neodvisnosti Škotske. Po njegovem je to vprašanje rešil že referendum leta 2014. Takrat je 55 odstotkov Škotov glasovalo proti ločitvi od Združenega kraljestva.

Sturgeonova po drugi strani poudarja, da so se zaradi izstopa Velike Britanije iz EU okoliščine spremenile.

Če bo v naslednjem mandatu v škotskem parlamentu večina podpirala predlog zakona, nobena britanska vlada "nima nikakršne moralne ali demokratične utemeljitve za ignoriranje pravice prebivalcev Škotske, da si sami izberejo prihodnost", je v torek še zatrdila Sturgeonova.