Nafta in plin

Turčija se ne umika iz vzhodnega Sredozemlja, Grčija razjarjena

B.K.
1. 9. 2020, 14.22
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 14.23
Deli članek:

Turška raziskovalna ladja Oruc Reis bo svojo misijo iskanja energentov v vzhodnem Sredozemlju nadaljevala vsaj do 12 septembra.

Reuters
Turška raziskovalna ladja Oruc Reis.

Atene so se jezno odzvale na sinočišnje oznanilo turške mornarice, da bo ladja Oruc Reis, ki v vzhodnem Sredozemlju išče nahajališča ogljikovodikov, z delom nadaljevala vsaj do 12. septembra. Prvotno bi morala misijo zaključiti do danes.

Siceršnji zaveznici v severnoatlantski vojaški zvezi Nato sta že dolga leta v sporu glede suverenosti v vzhodnem delu Sredozemskega morja. Nekatere dele tega morja namreč obe smatrata za svoje in želita izriniti konkurentko.

Pretekli teden sta obe mornarici tam izvedli ločene vojaške vaje, Grčiji pa so se pri tem pridružile še mornarici Francije in Italije.

Evropska komisija lobira za dialog med Ankaro in Atenami, ki pa se vedno bolj odmika. Grško zunanje ministrstvo vzhodno sosedo obtožuje, da ignorira pozive k dialogu in jo poziva naj preneha z enostranskimi dejanji. Iz Bruslja pa so že prejšnji teden sporočili, da bo Evropska unija proti Turčiji uvedla ekonomske sankcije, če ta ne preneha z raziskovanjem morskega dna. Turški podpredsednik Fuat Oktay je grožnjo Evropske komisije označil za hinavsko.