streljanje

Nasilje v ZDA: tokrat je pod streli končal podpornik predsednika Trumpa

B.K.
31. 8. 2020, 09.13
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 09.18
Deli članek:

Potem, ko je prejšnji teden pripadnik desničarske milice ubill dva protestnika v mestu Kenosha v Wisconsinu, je v soboto pod streli protestnikov obležal podpornik ameriškega predsednika.

Reuters
V soboto je na protestih v Portlandu pod streli obležala ena oseba.

Po več kot 90 dneh zaporednih protestov v mestu Portland, v ameriški zvezni državi Oregon, je v soboto prišlo do prve smrtne žrtve. Ubit naj bi bil podpornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa in nasprotnik gibanja proti nasilju nad temnopoltimi Američani Black Lives Matter (BLM).

Do streljanja je prišlo v soboto zvečer, potem ko so med protestnike, s poltovornjaki in terenskimi avtomobili, zapeljali podporniki ameriškega predsednika Trumpa. Ob glasnem hupanju in kričanju sloganov so mimoidoče sprejali s solzivcem, kasneje pa naj bi se konvoj ustavil, proti-protestniki pa izstopili iz avtomobilov. Takrat naj bi prišlo do streljanja, navedbe očividcev povzemajo ameriški mediji.

Reuters
V soboto je na protestih v Portlandu pod streli obležala ena oseba.

Eden izmed proti-protestnikov, ki je nosil kapo z insignijo skrajne desničarske skupine Patriotska molitev (Patriot Prayer), naj bi med protestnike sprejal solzilec, nato se je iz množice zaslišalo kričanje, kateremu so sledili trije streli, možakar pa je obležal na tleh.

Policija njegove identitete še ni potrdila, prav tako še išče strelca. So pa medtem njegovo domnevno identiteto na družbenih omrežjih objavili nekateri člani skupine Patriotska molitev. Šlo naj bi za Jaya Bishopa, objavo njegove identitete pa je delil celo ameriški predsednik Trump, ki je zraven zapisal “Počivaj v miru, Jay.”

Reuters
V soboto je na protestih v Portlandu pod streli obležala ena oseba.

Trump je ob tem okrcal župana Portlanda Teda Wheelerja, ki da naj ne bi imel nadzora nad svojim mestom, ta pa mu je nazaj zabrusil, da je prav on kriv za vzpodbujanje sovraštva in nasilja. “Se res sprašujete, zakaj ravno zdaj Amerika doživlja stopnje nasilja, ki jih ni že desetletja?” je vprašal na novinarski konferenci in Trumpa pozval, naj se ne vtikuje v reševanje problemov mesta.