Pretirani protikoronski ukrepi

FOTO in VIDEO: Policija jih je poskušala razgnati, protestnik v Berlinu vzrajali do večera

C.E.
29. 8. 2020, 09.19
Posodobljeno: 29. 8. 2020, 20.25
Deli članek:

Oblasti v Berlinu so nedopustno omejile svobodo združevanja, ko so v sredo zvečer prepovedale sobotni protest pisane množice ljudi, ki menijo, da so ukrepi zoper koronavirus pretirani in škodljivi za družbo. Sodišče je včeraj njihovo odločitev ovrglo. Protest je dovoljen.

Reuters
Protestniki opozarjajo na pretirane ukrepe zoper koronavirus. Ukrepe, ki prinašajo ljudem več škode kot sam virus.
Svojo nejevoljo zaradi pretiranih ukrepov zoper koronavirus  so izrazili tudi na demonstracijah v Parizu in v Londonu (okoli 10.000 udeležencev).

Do 11. ure se je proti središču Berlina napotilo več kot 10 tisoč protestnikov. Organizatorji so pričakovali več kot 20.000 udeležencev in najmanj toliko se jih je zbralo do 13. ure. Najverjetneje pa jih je bilo krepko čez 50.000, nemara celo 100.000, prišli pa so iz različnih delov Nemčije. Policija je ocenila, da jih je bilo na višku 38.000.

Policija je bila prisotna na vsakem koraku, pripravljene so imeli tudi vodne topove. Od nekaterih protestnikov so policisti zahtevali, da si nadenejo zaščitne maske. Sodišče je sicer odredilo, da nošnja mask ni potrebna.

Okoli 14. ure pa se je policija odločila, da razžene protestnike pred Brandenburškimi vrati, poroča Bild. Protestniki, ki so takrat še prihajali po berlinskih ulicah, so se razporedili po drugih delih mesta in vztrajali do večera. Ob velikem številu različnih skupin in ideoloških usmeritev je bilo pričakovati nekaj konfrontacije s policijo, ki je zaradi upiranja in neupoštevanja ukrepov pridržala okoli 300 protestnikov.

Prvi protest proti preveč strogim ukrepom zaradi koronavirusa je potekal 1. avgusta. Takrat se je v središču Berlina zbralo najmanj 20.000 ljudi. Gre za pisano vrsto ljudi. Med podporniki in udeleženci protestov so povsem navadni državljani, najdejo se tudi liberalci, nekaj je skrajnih levičarji in skrajnih desničarjev, borcev proti cepljenju in tistih, ki imajo posluh za teorije zarote.

Reuters
Že ob 10. uri je bilo na ulicah več kot 5000 protestnikov.

Notranji minister zvezne dežele Berlin Andreas Geisel je namerno izpostavil le desničarske ekstremiste, skrajno desno Gibanje državljani nemškega rajha (Reichsbürger) in druge zanikovalce koronavirusa. Vse »demokrate« je pozval, naj se od teh skupin, ki ukrepe za preprečevanje širjenja virusa zlorabljajo za sejanje dvoma glede demokracije, distancirajo.

Upravno sodišče je ocenilo, da je poseg o prepovedi shoda pretiran. Po njihovi presoji nič ne kaže na to, da organizatorji "namerno ne bodo upoštevali" pravil fizične razdalje in da bi ogrožali javno zdravje. Organizator protesta naj zagotovi, da se bo med udeleženci ohranjala razdalja enega metra, zaščitnih mask pa jim ni treba nositi.

Reuters
Na prvem protestu 1. avgusta se je zbralo najmanj 20 tisoč ljudi.

Današnje proteste organizira skupina Querdenken 711 iz Stuttgarta. Njen predstavnik Michael Ballweg je pozdravil odločitev sodišča kot uspeh za temeljne pravice. V videu na portalu YouTube je pozval k mirnim protestom in dodal, da tisti, ki pozivajo k nasilju, niso z njimi.

Policija je pripravljena. Sporočili so, da bodo razgnali protestnike, če ne bodo upoštevali priporočil o razdalji in če bo prišlo do nasilja.