Rekordni padec na Hrvaškem

Švedska doživela manjši padec BDP od ostalih evropskih gospodarstev

C.E./STA
28. 8. 2020, 14.06
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 14.23
Deli članek:

Švedska, ki je v času prvega vala pandemije covida-19 za njegovo zajezitev sprejela manj stroge ukrepe, je v drugem četrtletju utrpela 8,3-odstotni upad BDP. To je največji padec po letu 1980, odkar so začeli izračunavati to statistiko. Kljub temu se je švedsko gospodarstvo odrezalo bolje od ostalih evropskih gospodarstev.

Reuters
Življenje v Stockholmu in drugih švedskih mestih ni obstalo niti v prvi fazi koronavirusa.

Švedski bruto domači proizvod (BDP) se je v obdobju od aprila do junija na četrtletni ravni zmanjšal manj kot v ostalih evropskih gospodarstvih. Za primerjavo, francoski BDP je v tem času upadel za 13,8 odstotka, italijanski za 12,4 odstotka, nemški za 9,7 odstotka, britanski za okoli 20 odstotkov in hrvaški za 15,1.

Gospodarstvo na Švedskem je posledice izbruha novega koronavirusa občutilo že v prvih treh mesecih leta, čeprav se je takrat gospodarska aktivnost povečala za 0,2 odstotka.

Švedska je v boju za zajezitev virusa sprejela relativno ohlapne ukrepe, šole, restavracije in trgovine so kljub pandemiji namreč ostale odprte. Švedska strategija je dvignila precej prahu, saj je imela v primerjavi z ostalimi skandinavskimi državami v prvi fazi sorazmerno veliko število okuženih in smrtnih primerov. Od začetka julija pa število okuženih in smrtnih primerov močno padlo,