Na vrhu Evrope

Bayern Parižanom ni pustil dihati, odločilni zadetek dosegel Coman

R.T./STA
23. 8. 2020, 23.01
Posodobljeno: 23. 8. 2020, 23.33
Deli članek:

Nogometaši Bayerna Münchna so šestič postali evropski prvaki. V finalu lige prvakov v Lizboni so v izjemni predstavi premagali Paris Saint Germain z 1:0 (0:0).

Reuters
Slavje po zadnjem sodniškem pisku. Strelec zadetka Kingsley Coman (številka 29) med soigralci.
Nemški prvak je ob svojem evropskem šestem naslovu dobil tudi 19 milijonov evrov samo za zmago v finalu, skupno pa samo s predpisanimi nagradami več kot 82 milijonov. Parižani, ki so postali 41. klub v finalih elitnega evropskega klubskega tekmovanja in 20. lige prvakov, so dobili 15 milijonov za finalni poraz. Obenem velja omeniti, da je Bayernov trener Hans-Dieter Flick postal četrti nemški strateg z zmago v ligi prvakov, pred njim je to uspelo še Ottmarju Hitzfeldu (1997, 2001), Juppu Heynckesu (1998, 2013) in Jürgenu Kloppu (2019).

V prvem polčasu sta ekipi - šele drugič sta se v finalu lige prvakov oziroma pokala državnih prvakov merili francoska in nemška ekipa, pri čemer je Bayern leta 1976 premagal St. Etienne - pokazali všečno predstavo, v kateri so prvi veliko priložnost zapravili Francozi, potem ko je malce z leve poskusil Neymar, Manuel Neuer pa je strel obranil.

Štiri minute pozneje je na drugi strani iz obrata sprožil Robert Lewandowski, s 15 goli prvi strelec lige prvakov, a zadel le vratnico. Nova priložnost, spet za PSG, je sledila že dve minuti zatem, ko je Angel di Maria zgrešil iz ugodnega položaja.

V 29. minuti je zgrešil še Ander Herrera, v 31. pa je Lewandowski z glavo sprožil iz težkega položaja, izkazal pa se je povratnik med vratnici pariškega kluba Keylor Navas.

Ob koncu polčasa pa spet nekaj vročih trenutkov, najprej so Parižani izigrali Bayernovo obrambo, Kylian Mbappe pa je z desetih metrov žogo slabotno poslal točno v Neuerja.

Malce pozneje so Bavarci, ki so pred tem dobili vseh deset tekem v tem tekmovanj, zahtevali najstrožjo kazen po padcu Kingsleyja Comana, a se italijanski sodniki niso odločili zanjo.

So pa Bavarci do tako želenega vodstva prišli v 59. minuti, ko je po natančni podaji Joshue Kimmicha z leve strani z glavo zadel Coman. Tri minute pozneje je iz podobnega položaja na drugi vratnici Coman zaključil z nogo, a bil premalo natančen.

V 70. minuti je imel Marquinhos priložnost za izenačenje, ko je prišel do strela iz bližine, spet pa se je izkazal Neuer. Parižani so v teh trenutkih pritiskali proti vratom tekmeca, a jim česa konkretnejšega ni uspelo izvleči.

V 84. minuti je Philippe Coutinho za malo zgrešil s prostega strela za Bayern, že v sodniškem dodatku pa so imeli Francozi zapravili še zadnjo priložnost, ko je pred vrati zgrešil žogo Eric Maxim Choupo-Moting.

Za Bayern je to prvi naslov po letu 2013, hkrati pa tretja lovorika v tej sezoni. V nemškem prvenstvu so osmič zapored postali državni prvaki, slavili pa so tudi v domačem pokalu.

Bayern se je na lestvici klubov z največ naslovi evropskega prvaka povzpel na tretje mesto. Šestkrat je bil prvak tudi Liverpool, sedemkrat AC Milan, rekorder s trinajstimi naslovi pa je Real Madrid.

Za Nemčijo je to deveti naslov evropskega klubskega prvaka; leta 1983 je slavil Hamburger SV, leta 1997 pa Borussia Dortmund.

PSG, ki je prvič igral v finalu lige prvakov, ostaja pri eni evropski lovoriki, pokalu pokalnih zmagovalcev iz sezone 1995/96. Francija pa prav tako ostaja pri enem naslovu evropskega klubskega prvaka po zmagi Marseilla leta 1993.