Svet

EU za sankcije proti odgovornim za nasilje in aretacije v Belorusiji

C.E./STA
14. 8. 2020, 20.50
Posodobljeno: 14. 8. 2020, 20.53
Deli članek:

Evropska unija zaradi nasilnega posredovanja proti udeležencem protestov po nedavnih predsedniških volitvah v Belorusiji pripravlja sankcije proti nekaterim beloruskim posameznikom.

Profimedia
V Minsku protesti potekajo tudi danes.

Da bo EU začela postopke uvedbe sankcij proti odgovornim za nasilje, aretacije in goljufije, je med drugim v tvitu sporočila švedska zunanja ministrica Ann Linde. Ustrezen seznam sankcij pripravlja visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ko bo seznam zaključen, bodo morale sankcije soglasno potrditi države članice, a naj danes nihče izmed udeležencev ne bi izrazil nasprotovanja ideji sankcij.

Da želi Evropska unija okrepiti pritisk na Belorusijo, je nemški zunanji minister Heiko Maas dejal že pred današnjimi pogovori z evropskimi kolegi. Glasni so bili pozivi k ukrepanju zlasti iz sosed Belorusije, Poljske in Litve. Slednji sta skupaj z Latvijo pripravljeni prevzeti tudi vlogo posrednika v reševanju povolilne krize v državi.

Tudi Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov v Belorusiji, kjer smo priča resnim kršitvam temeljnih pravic, svobode govora in združevanja, je danes sporočil državni sekretar na zunanjem ministrstvu Tone Kajzer, ki se je udeležil videokonference.

"Slovenija obsoja nesprejemljivo nasilje in uporabo sile nad miroljubnimi protestniki ter oblasti pozivamo k izpustitvi pridržanih oseb in preiskavi nepravilnosti med volilnim procesom," je sporočil. Dogodki predstavljajo jasno kršitev evropskih vrednot in demokratičnih načel, h katerim je Belorusija zavezana, so še sporočili z MZZ.