Minister za zdravje Rudolf Anschober je pojasnil, da je veliko število novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji. Povedal je še, da se je v Avstriji v zadnjem času precej spremenila starostna struktura okuženih. Na začetku pandemije so tako med okuženimi z virusom sars-CoV-2 prevladovali starejši, je zdaj na testih na novi koronavirus pozitivnih največ mladih med 15. in 24. letom. "V Avstriji je povprečna starost 33,7 leta," je glede na novo okuženih še dejal minister.

Posebnosti izbruha covida-19 so po njegovih besedah trenutno še, da je več manjših žarišč, velik, 24-odstoten delež asimptomatskih okužb ter relativno veliko okužb, povezanih s potovanji. Razvoj dogodkov v zvezi s pandemijo po njegovih besedah sicer ni nepričakovan.

Je pa minister povedal še, da so v Avstriji doslej izvedli že več kot milijon testiranj na novi koronavirus. "To kaže, da smo na tem področju zelo aktivni," je dejal minister. Dodal je, da se z večjim številom testiranj manjša delež tistih, ki so bili na testih pozitivni. V začetku jih je bilo 5,5 odstotka, zdaj, ko je testiranj več, pa jih je 1,5 odstotka.

Število na novo okuženih v Avstriji je v zadnjem dnevu prvič po več mesecih preseglo 200. Največ, 112, so jih danes do 9.30 potrdili na Dunaju. Sledijo Tirolska z 58 novimi okužbami, Gornja Avstrija s 45 in avstrijska Koroška z 22.

Na avstrijskem Koroškem je 16 od 22 novih primerov, neposredno povezanih s potovanjem na Hrvaško. Kot je novinarjem povedala predstavnica tamkajšnjih zdravstvenih oblasti Beate Prettner, gre v glavnem za mlade - 80 odstotkov vseh na novo okuženih je starih med 19 in 25 let, poroča APA.

V Avstriji z več kot 8,8 milijona prebivalcev so po podatkih ministrstva za zdravje doslej potrdili 22.876 okužb z novim koronavirusom, od tega je skoraj 20.500 obolelih že ozdravelo. Za covidom-19 je skupno umrlo 725 ljudi.