Detektivka

Čigavo je 30 let staro truplo v propadajočem dvorcu in kdo je morilec?

B.K.
11. 8. 2020, 14.29
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 14.30
Deli članek:

Pariški zidarji so naleteli na pravo detektivsko uganko.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Gradbeniki so morali prekiniti prenovo 35 milijonov evrov vredne propadajoče graščine v francoski prestolnici. V kleti so namreč našli 30 let staro truplo, poročajo francoski mediji.

V osrčju Pariza, le nekaj minut hoje od znamenitega kompleksa Les Invalides, v katerem biva francoski premier, se nahaja star meščanski dvorec. Ogromna, a razpadajoča stavba, v kateri je nekdaj živel tudi pesnik François Coppée, je prazna že od osemdesetih let preteklega stoletja. Januarja pa je dobila kupca, ki je bil zanjo pripravljen odšteti dobrih 35 milijonov evrov.

Jean-Bernard Lafonta, nekdanji direktor investicijskega podjetja Wendel, je z renovacijo pričel nemudoma. Že februarja so gradbeniki, restavratorji in konservatorji preplavili staro graščino. A kaj hitro so morali z delom prenehati. Zidarji so namreč pod starim lesenim podom odkrili razpadajoče truplo.

Informacije o odkritju trupla so v javnost prikapljale šele pred kratkim in ve se že, da možakar, ki je tri desetletja ležal v kleti propadajočega dvorca, ni umrl naravne smrti. "Gre za nekoga, ki ni imel stalnega prebivališča, bil pa je tudi alkoholik," je policija povedala za francoski časnik Le Monde. Truplo so že identificirali. Nesrečnežu je bilo ime Jean-Pierre Renaud, njegovi otroci pa so medtem že bili obveščeni o očetovi smrti.

Bolj skrivnostne so informacije o morilcu. Truplo je bilo namreč močno poškodovano. Na njem so našli sledove vreznin in vbodov, imel je polomljenih tudi nekaj kosti. Policija je že začela s preiskavo. A kakšnega posebnega rezultata si ne obetajo. "Predstavljamo si, da je šlo za pretep med dvema osebama, ki sta živeli na margini. A ni jasno, ali je [Pierre] umrl v dvorcu ali pa so njegovo truplo tja samo odvlekli. Najbrž ne bomo nikoli izvedeli, kdo je odgovoren za njegovo smrt. Možno je, da je tudi morilec že preminil."

Renovacija dvorca se bo nadaljevala po koncu poletja.