Po Lukašenkovi zmagi

Še druga napeta noč v Minsku

G.G./STA
11. 8. 2020, 07.32
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 07.42
Deli članek:

Tokratne sumljive zmage predsednika Aleksandra Lukašenka ljudje ne prenašajo stoično. Še drugi dan so odšli na ulice Minska, kjer je bilo ponoči napeto.

Reuters
Drugi dan protestov so se na ulice Minska odpravili z avtomobili.

Beloruske varnostne sile so tudi drugi dan protestov, ki so potekali v 33 krajih po državi, ostro ukrepale proti protestnikom. Na družbenih omrežjih krožijo posnetki, na katerih policisti pretepajo ljudi. Po nekaterih navedbah je policija uporabila zastraševalne bombe, da bi razgnala protestnike, v množico naj bi izstrelila tudi več gumijastih nabojev.

V Minsku je umrl eden od protestnikov. Po podatkih policije je v njegovih rokah razneslo neznano eksplozivno napravo, ki jo je skušal zalučati proti policiji.

Prvi dan protestov, ki so izbruhnili v nedeljo zvečer po objavi vzporednih volitev, je policija pridržala 3000 protestnikov, ranjenih je bilo 50 civilistov in 39 policistov.

Po protestih v državi vlada napeto vzdušje. Lukašenko je v volilni kampanji grozil z uporabo vojsko proti vsem, ki bi skušali izvesti državni udar. Mediji poročajo, da so v središče Minska pripeljali težko orožje. Na nekaterih delih mesta so postavili barikade.

Za drevi so sicer že napovedana nova zborovanja.

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Belorusiji je glede na začasne uradne izide s prepričljivo večino okoli 80 odstotkov glasov slavil dolgoletni predsednik Lukašenko, njegova tekmica Svetlana Tihanovska pa je prejela okoli 10 odstotkov glasov. Glede na neodvisne ankete v tujini pa naj bi za Tihanovsko glasovalo 71 odstotkov volivcev, za Lukašenka deset odstotkov.