Množična zabava na prostem

VIDEO: Domačini razjarjeni, sami spoštujejo pravila, na planoti pa se je zabavalo približno 10.000 ljudi, ki jim je bilo malo mar za virus

R.T.
10. 8. 2020, 21.10
Deli članek:

Na jugu Francije je potekala množična zabava na prostem, na kateri so se udeleženci požvižgali na vsa pravila javnega obnašanja v času pandemije novega koronavirusa.

Twitter / Zajem zaslonske slike
Sporni prizori s prizorišča zabave.

V Sloveniji je v teh dneh razburilo dogajanje v enem od koprskih lokalov, od koder so se na spletu pojavili posnetki in fotografije zabav, ki naj ne bi potekale v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V Franciji pa so državljani doživeli pravi šok, ko so na površje priplavala poročila o zabavi, ki je sicer potekala na prostem, a se je je po nekaterih poročilih udeležilo tudi do 10.000 ljudi ali celo še več. V državi zaradi pandemije sicer veljajo nekatere omejitve zbiranja ljudi, a so te precej manj stroge kot v Sloveniji. Zgornja meja glede števila udeležencev na prireditvah na prostem je denimo postavljena pri 5000. Množica se je začela zbirati v soboto okoli polnoči. 

Preveč pijani, da bi prizorišče zapustili

Zabava z elektronsko glasbo, tako imenovani »rave party«, je konec tedna potekala na odročni gorski planoti v nacionalnem parku Cevennes, ki se nahaja v francoskem departmaju Lozere, regiji, ki se sicer ponaša z najmanjšim številom prebivalcev v državi. Udeležencem je bilo malo mar za grožnjo zoprnega virusa in s tem povezano omejevanje socialnih stikov, na dogajanju pa so bili po poročanju francoskih medijev prisotni tudi otroci. Zaščitno masko so nadeli le redki. Prizorišče je včeraj obiskala policija, ki je najprej območje zavarovala, da bi preprečila prihod novih, dodatnih zabave željnih ljudi, ki bi se masi pridružili. Prisotne so na začetku »iz zdravstvenih razlogov, povezanih z nevarnostjo širjenja covida-19,« zadrževali na pašniku, je poročala tiskovna agencija AFP. Nato so jih začeli postopoma spuščati s prizorišča in jim pri tem pod nosove molili alkoteste. Ker gre za vrhunec poletne sezone, so želeli preprečiti tudi morebitne zastoje na cestah, pa poroča portal The Local. Do danes popoldne naj bi bilo na kraju še vedno prisotnih približno 4500 ljudi, saj naj bi bili nekateri preveč okajeni, da bi lahko prijeli za volan. Policija je nekatere najbolj opite in zadrogirane zagreteže oglobila, pristojni pa so vzpostavili tudi točko za testiranje na prisotnost novega koronavirusa in mobilno kliniko. Delili so tudi vodo, maske in razkužila.

Domačini razjarjeni

Nad zabavo so je bilo razjarjeno predvsem lokalno prebivalstvo, saj so se, kar zadeva pandemijo, v departmaju doslej izognili najhujšemu. »Ljudje iz departmaja covid-19 jemljejo zelo resno, ukrepe glede omejevanja socialnih stikov so spoštovali, ta velik naval ljudi, ki kršijo vsa pravila, pa jih je globoko pretresel,« je včeraj pojasnila prefekta departmaja Valerie Hatsch. Razkurjeni so bili tudi lokalni kmetje, saj so jim udeleženci uničili pašnike in polja.