Okoljska katastrofa

FOTO: Je že prepozno? Izteklo tisoč ton nafte, deviške vode obarvane v črno

J.P.
10. 8. 2020, 08.39
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 14.09
Deli članek:

Tovorna ladja je nasedla 25. julija. Prizadevanja za njeno "osvoboditev" so sprva bila uborna, a je vrag odnesel šalo, ko je začela iztekati nafta.

Profimedia
Izteklo je že tisoč ton nafte.

Otoška država Mauritius je v petek razglasila okoljske izredne razmere, potem ko je pred njeno obalo nasedla japonska tovorna ladja, iz katere je začela v ocean iztekati nafta. Tovorna ladja MV Wakashio, ki je bila na poti v Brazilijo, je pred približno dvema tednoma nasedla na koralni greben. Razlog, zakaj je nasedla, še ni znan.

Pristojni naj bi prvotno trdili, da je plovilo prazno.

Profimedia
Izteklo je že tisoč ton nafte.

Že prepozno?

Nafta je iz 300 metrov dolge ladje, ki je v lasti družbe Nagashiki, začela iztekati v četrtek. Sprva so jo sicer skušali popraviti, a so jim to preprečile slabe vremenske razmere. Podjetje se je državljanom Mauritiusa in prizadetim že opravičilo za nevšečnosti.
Oblasti s prvotno skušale izčrpati 4000 ton nafte – včeraj pa je postalo jasno, da so prizadevanja, da bi stabilizirali nasedlo plovilo, spodletela, poročajo tuji mediji. Tamkajšnji predsednik vlade Pravind Jugnauth je včeraj dejal, da se je situacija še poslabšala, da so razpoke še večje in da tveganje, da se tovorna ladja prelomi na pol, ostaja. Tuji mediji navajajo mnenja strokovnjakov, da je že prepozno.  Vremenske razmere, ki obenem naftni madež širijo dlje ob obali, naj se ne bi izboljšale do večera.

Japonska je včeraj oznanila, da na pomoč pošilja šestčlansko strokovno ekipo, ki se bo pridružila Francozom, potem ko je premier že pred dnevi zaprosil za mednarodno pomoč.

Profimedia
Izteklo je že tisoč ton nafte.

Na pomoč je priskočilo tudi na tisoče prostovoljcev, ki vzdolž obale vzdržujejo plovne prepreke, s katerimi skušajo zadržati naftno plimo.

Tisoč ton

Do včerajšnjega dne je iz plovila izteklo tisoč ton nafte. Ekologi se bojijo, da bi prelom plovila obali Mauritiusa lahko zadal usodni udarec. Ladja je namreč nasedla sredi grebena v laguni na jugovzhodu Mauritiusa. V neposredni bližini je namreč manjši otok, ki velja za varovano okolje. Z območja že poročajo o poginulih ribah in rakih.

Oblasti so uvedle preiskavo vzroka nesreče, saj naj ladja niti ne bi smela priti tako blizu kopnega.

V povezavi s preiskavo dogodka naj bi policija zaslišala kapitana in posadko ladje, preiskali so tudi že krov ladje.