Obetajo se množični protesti

Lukašenko glede na rezultate vzporednih volitev pometel s konkurenco

S.R./STA
9. 8. 2020, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2020, 22.03
Deli članek:

V Belorusiji so se danes zaprla volišča na predsedniških volitvah, na katerih so morali ponekod zaradi velikega navala podaljšati odprtje, drugod pa je celo zmanjkalo glasovnic. Glede na prve izide uradnih vzporednih volitev je spet s prepričljivo večino slavil Aleksander Lukašenko.

Profimedia
Aleksander Lukašenko je znova pometel s konkurenco.

Večina volišč se je zaprla ob 19. uri po srednjeevropskem času, nekatera pa so ostala odprta dlje zaradi velikega navala volivcev. Ponekod sicer kljub temu niso mogli glasovati, saj je zmanjkalo glasovnic. Nihče ni računal s tako veliko udeležbo, je dejala vodja volilne komisije Lilija Jermošina

Glede na izide uradnih vzporednih volitev je dolgoletni predsednik Aleksander Lukašenko prejel 79,7 odstotka glasov, njegova izzivalka Svetlana Tihanovska pa 6,8 odstotka. Zdajšnjemu predsedniku se tako obeta že šesti zaporedni mandat.

Udeležba je bila sicer po navedbah osrednje volilne komisije uro pred zaprtjem volišč skoraj 80-odstotna. Pred volišči so se ves dan vile vrste volivcev, ki jih je vseh skupaj 6,8 milijona. 

Lukašenka kritiki označujejo kot "zadnjega diktatorja Evrope". Ob današnji oddaji glasu je obljubil zagotavljanje stabilnosti. Politično neizkušena Tihanovska pa velja za glavno upanje opozicije, potem ko se je na volitvah odločila nastopiti namesto priprtega soproga.

Obetajo se množični protesti

Profimedia
Svetlana Tihanovska poraza ne priznava.

Tihanovska poraza ne priznava. Njena predstavnica za odnose z mediji je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala, da so rezultati, kot jih kažejo vzporedne volitve, "daleč od realnosti".

Nasprotniki Lukašenka so sicer danes opozarjali na številne nepravilnosti in poskuse volilnih manipulacij ter za današnji večer napovedali proteste proti goljufijam na volitvah. Po poročanju britanskega časnika The Independent se na spletu že pojavljajo posnetki vojske in vojaške opreme, ki je bila na poti v Minsk. Večji del središča prestolnice in območja pred vladnimi zgradbami naj bi že zabarikadirali.