V Belorusiji danes potekajo predsedniške volitve, na katerih želi "zadnji diktator Evrope" Aleksander Lukašenko osvojiti še šesti mandat, načrte pa bi mu lahko prekrižala nepričakovana tekmica Svetlana Tihanovska, ki se za položaj poteguje namesto priprtega soproga. 

Tihanovska že tedne polni beloruska mesta s svojimi številnimi podporniki. Mati dveh otrok, izobražena prevajalka, je za mnoge Beloruse prava kandidatka, da prežene Lukašenka s čela države. Tihanovska sicer v primeru zmage obljublja, da bo izpustila opozicijske kandidate in organizirala nove volitve. 

Lukašenko, ki mu očitajo kršenje človekovih pravic, pa se bori do zadnjega diha. Predvolilni čas so zaznamovale predvsem aretacije vidnejših opozicijskih kandidatov in očitki Lukašenka Rusiji, češ da naj bi se vmešavala v volitve. Tudi dan pred volitvami so izvedli več aretacij, med drugi so začasno prijeli eno ključnih sodelavk Tihanovske, Marijo Kolesnik, ki pa so jo medtem že izpustili na prostost. O aretacijah so poročali tudi na dan volitev.

Svetlana Tihanovska
Reuters
... nasproti mu stoji Svetlana Tihanovska.

Obljublja stabilnost

Nekaj manj kot 5800 volišč po državi se je odprlo ob 7. uri po srednjeevropskem času. Volivci volijo z zaščitnimi maskami, nekateri pa nosijo tudi bele zapestnice, k čemur je svoje podpornike pozvala Tihanovska. Prve napovedi volilnega izida je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakovati že po zaprtju volišč ob 19. uri po srednjeevropskem času. Nasprotniki Lukašenka že za danes napovedujejo miren protest, ki bi lahko trajal več dni.

Skupno lahko sicer okoli 6,8 milijona volilnih upravičencev danes izbira med petimi kandidati za predsednika, vendar se vse vrti predvsem okoli Lukašenka in Tihanovske. Lukašenko je že oddal svoj glas, ob tem pa državljanom obljubil ohranitev stabilnosti. "Nihče ne bo dovolil, da bi kaj ušlo izpod nadzora. Nič ne bo ušlo izpod nadzora, zagotavljam vam," je dejal novinarjem. 

Tihanovska je medtem ob oddaji glasu izrazila zahtevo po poštenih volitvah. "Res si želim, da bi bile volitve poštene, saj če se oblasti nimajo ničesar bati, če so vsi ljudje za Aleksandra Grigorjeviča (Lukašenka), potem se bomo s tem strinjali," je dejala. Na družbenih omrežjih sicer krožijo posnetki volilnih manipulacij z glasovnicami, številne so bile pritožbe glede poteka volitev.

Tihanovska je volivce pozvala, naj glasujejo pozno, da bi tako zmanjšali možnost za goljufije in pred volišči so se še nekaj ur pred zaprtjem volišč vile dolge vrste volivcev. O njih poročajo tudi izpred beloruskih veleposlaništev v tujini. Osrednja volilna komisija je to označila za "pravo sabotažo, organizirano provokacijo".

Prepozno vabilo

Glasovanje se je sicer pričelo že v torek, ko je svoj glas oddalo okoli pet odstotkov volilnih upravičencev. Tihanovska je posvarila pred možnimi prevarami na volitvah in pozvala podpornike, naj svoj glas raje oddajo šele danes. Glede na navedbe beloruske osrednje volilne komisije naj bi od torka svoj glas skupno oddalo že nekaj več kot 40 odstotkov volivcev.  Komisija je volitve razglasila za veljavne že sredi dneva, ko je udeležba presegla 50 odstotkov, do popoldneva je dosegla že najmanj 73 odstotkov.

V Minsku sicer danes veljajo poostreni varnostni ukrepi. Z območja prihajajo tudi poročila o težavah z dostopom do spleta, zlasti do družbenih omrežij, aplikacij za sporočanje in nekaterih drugih spletnih strani, blizu opoziciji. 

V preteklosti so mednarodni opazovalci kritizirali volitve v Belorusiji kot nedemokratične. Na tokratni volitvah pa opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) sploh ne bo, saj so prepozno prejeli vabilo Belorusije. Pred volitvami so zunanji ministri Francije, Nemčije in Poljske v skupni izjavi pozvali k svobodnim in pravičnim volitvam.