Turisti ujeti

FOTO in VIDEO: Ljudje so se zatekli na strehe, v morje odplavilo več avtomobilov, umrlo najmanj pet oseb, tudi dojenček

S.R./STA
9. 8. 2020, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2020, 16.55
Deli članek:

Dele Grčije so danes zajele nevihte z obilnim deževjem, ki so marsikje povzročile poplave in škodo. V poplavah je umrlo najmanj pet oseb.

Reuters
Posledice poplav v Grčiji.

Da bi se rešili, se je več sto ljudi zateklo na strehe svojih domov. Na najhuje prizadetem otoku Evboja (Evia) je umrlo pet ljudi, med njimi dojenček. Še dva človeka pogrešajo.

Župan enega od mest na otoku, na katerem dopust v svojih počitniških hiškah preživlja na tisoče Atenčanov, je razmere opisal kot dramatične. Temu pritrjujejo tudi izjave prebivalcev. V kraju Vasiliko naj bi med drugim v morje odplavilo več avtomobilov. 

Med umrlimi so štirje odrasli in osemmesečni dojenček. Trije izmed njih so izgubili življenje v vasi Politika. Deroča voda je blokirala številne ceste na drugem največjem otoku v državi. Grška tiskovna agencija ANA poroča, da so v enem od kampov ostali ujeti številni počitnikarji.

Reuters
Posledice poplav v Grčiji.

Oblasti so na pomoč ogroženim prebivalcev priskočile z dvema helikopterjema in približno 100 gasilci. Ponekod jim sicer škoda na cestah otežuje dostop do poškodovanih krajev. Grški premier Kiriakos Micotakis je prek Twitterja že izrazil užaloščenost zaradi žrtev in napovedal, da bo v ponedeljek obiskal prizadeti otok. Nevihtno vreme je že v soboto prizadelo tudi druge dele celinske Grčije. Od ponekod že poročajo o izboljšanju vremenskih razmer, drugod naj bi se stanje umirilo do večera.

Reuters
Posledice poplav v Grčiji.