v Libanonu bodo za dva tedna razglasili izredne razmere

FOTO in VIDEO: Grozljivi prizori iz Bejruta: umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 je ranjenih

A.S./STA
5. 8. 2020, 06.55
Posodobljeno: 5. 8. 2020, 09.37
Deli članek:

V Libanonu se je danes začelo tridnevno žalovanje po uničujočih eksplozijah, ki sta v torek odjeknili v prestolnici Bejrut. Po najnovejših podatkih libanonskega Rdečega križa je v eksplozijah umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 jih je bilo ranjenih.

Reuters
V eksplozijah je bilo mnogo ljudi ranjenih.

Siloviti eksploziji sta odjeknili v torek pozno popoldne po krajevnem času v bejrutskem pristanišču, najverjetneje v skladišču z eksplozivnimi snovmi.

Vzrok eksplozij še ni znan. Oblasti so v zvezi z dogodkom v torek uvedle preiskavo. Premier Hasan Diab je v torek v televizijskem nagovoru zagotovil, da bodo našli odgovorne za tragedijo in da bodo plačali.

Profimedia
Ubitih je več 10 ljudi, ranjenih še več.

Amonijev nitrat, ki več let ni bil varno shranjen

Libanonski predsednik Michel Aoun je povedal, da je bilo v skladišču 2750 ton amonijevega nitrata, ki šest let ni bil varno shranjen. Premier pa je na nujni seji sveta za obrambo dejstvo, da je bilo toliko amonijevega nitrata toliko časa shranjenega brez varnostnih ukrepov, označil za nesprejemljivo.

Amonijev nitrat je bela sol brez vonja, ki se najpogosteje uporablja kot gnojilo ali eksploziv. V preteklosti je že bil vzrok več industrijskih nesreč, med drugim leta 2001 v kemični tovarni v francoskem Toulousu, kjer je umrlo 31 ljudi.

Reuters
Posledice eksplozij v Bejrutu

V Libanonu bodo za dva tedna razglasili izredne razmere

Aoun je za danes sklical nujno sejo vlade ter napovedal, da bodo v Libanonu za dva tedna razglasili izredne razmere. Sporočil je tudi, da bo vlada sprostila za 100 milijard libanonskih funtov (okoli 56 milijonov evrov) sredstev za izredne razmere.

Od danes v državi velja tridnevno žalovanje za žrtvami eksplozij. Po najnovejših podatkih libanonskega Rdečega križa je umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 jih je bilo ranjenih. V sporočilu za javnost so še zapisali, da njihove ekipe v ruševinah še vedno iščejo morebitne preživele. Pričakovati, je da bo število smrtnih žrtev in poškodovanih še naraslo.

Do eksplozij prišlo v času pred petkovo objavo obsodbe za umor libanonskega premierja 

Vodja libanonskega Rdečega križa George Kettani je eksploziji v torek označil za veliko katastrofo.

Eksploziji so čutili po vsem Bejrutu, slišali pa so ju celo v okoli 240 kilometrov oddaljeni Nikoziji na Cipru. Ameriški institut za geofiziko ju je zaznal kot potres z magnitudo 3,3.

O škodi in močnem šoku po eksplozijah poročajo iz skoraj celotne libanonske prestolnice, ulice so bile polne razbitega stekla.

Do eksplozij je prišlo v času pred petkovo objavo obsodbe za umor libanonskega premierja Rafika Haririja leta 2005. Umora so obtoženi štirje člani šiitskega gibanja Hezbolah, ki jim bo posebno sodišče za Libanon v Haagu izreklo sodbo v odsotnosti.

Reuters
Posledice eksplozij v Bejrutu

Reuters
Posledice eksplozij v Bejrutu

Iz sveta številni izrazi pripravljenosti na pomoč Libanonu

Številne države in organizacije so že izrazile pripravljenost na pomoč Libanonu. Potem ko je libanonski premier Hasan Diab"vse prijateljske in bratske države"pozval k pomoči, so številne že odgovorile, med prvimi Francija. Kot je prek Twitterja sporočil predsednikEmmanuel Macron, bodo že danes v Libanon poslali več ton sanitetnega materiala in skupino pripadnikov civilne zaščite.

Na pomoč so pripravljene priskočiti tudi ZDA."Spremljamo in smo pripravljeni pomagati ljudem v Libanonu, ko si poskušajo opomoči od te grozne tragedije,"je sporočil zunanji ministerMike Pompeo.

Ameriški predsednik Donald Trump je nakazal, da bi pri eksplozijah lahko šlo tudi za napad. Kot je dejal, naj bi ameriški generali menili, da jih je povzročila "neke vrste bomba". "Na podlagi eksplozije se že zdi tako," je dejal.

Reuters
Posledice eksplozij v Bejrutu

Oglasil se je tudi Lenarčič

Šok zaradi dogodkov je izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in obljubila podporo Libanonu. V eksplozijah so bili sicer ranjeni tudi člani osebja nemškega veleposlaništva v državi.

Poškodbe so utrpeli tudi uslužbenci veleposlaništva Velike Britanije, ki je prav tako pripravljena pomagati. "Združeno kraljestvo je pripravljeno nuditi svojo podporo na vse možne načine," je tvitnil premier Boris Johnson, ki je dodal, da je v mislih in molitvah z vsemi prizadetimi.

Obljube podpore prihajajo tudi iz EU. Solidarnost in podporo je v imenu EU izrazil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je sporočil, da je EU pripravljena nuditi podporo in pomoč.

Kot je prek Twitterja sporočil komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, je center za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) v stiku s civilno zaščito v Libanonu.

Aktivno podporo napovedujejo tudi Združeni narodi. Generalni sekretar Antonio Guterres je poleg tega vsem ranjenim, med katerimi so tudi pripadniki ZN, zaželel hitro okrevanje. V eksplozijah so bili namreč poškodovani pripadniki misije ZN Unifil, katerih ladja je bila zasidrana v Bejrutu.

Profimedia
Silovite eksplozije so stresle libanonsko prestolnico.

Pomoč obljubil tudi Izrael

Humanitarno in zdravstveno pomoč je obljubil tudi Izrael, soseda Libanona, ki je z njim tehnično še v vojni. Enako se je odzvala Kanada. "Pripravljeni smo vam pomagati," je sporočil premier Justin Trudeau.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v sožalnem telegramu svojemu libanonskemu kolegu Michelu Aounu zapisal, da "Rusija deli žalost libanonskega naroda".

Podobna zagotovila solidarnosti in ponudbe ponoči je Libanon med drugim prejel še iz Iraka, zalivskih držav, Jordanije in Tunizije.

Vodja Arabske lige Ahmed Abul Gejt je medtem menil še, da bodo eksplozije "žal še okrepile težave Libanona in krizo, s katero se sooča država".