Svet

FOTO: Rešil jih je ogromen napis SOS

A.S.
4. 8. 2020, 09.41
Posodobljeno: 4. 8. 2020, 11.40
Deli članek:

Z odročnega mikronezijskega otoka Pikelot so po nekaj dneh rešili trojico, ki je pozornost pritegnila z velikim napisom SOS, zapisanim v pesku.

Australian Defence Force
Pozornost so pritegnili z velikim napisom SOS, zapisanim v pesku.

Trojico mikronezijskih pomorščakov so pogrešali tri dni. Oblasti na ameriškem območju Guam pa so v soboto sprožile iskalno akcijo, potem ko mornarji niso zaključili svoje 42 kilometrov dolge poti od med mikronezijskima otokoma Pulawat do Pulap. Mornarji so na peščeno obalo napisali velik znak SOS.

Avstralsko in ameriško letalstvo je brž ponudilo svojo pomoč pri iskanju, klic so prejeli tudi na križarki HMAS Canberra, ki je plula na urjenje na Havajih. Posadka helikopterja, ki je vzletel z omenjene križarke, je na obali opazila SOS znak, zapisan v pesku in po pristanku poskrbela, da so se mornarji okrepčali. Pomorščake so sicer našli v dobrem stanju in brez poškodb. Ponje je prišla mikronezijska patruljna ladja in jih odpeljala domov, je po poročanju britanskega BBC sporočila avstralska vojska.

Mikronezija se sicer nahaja v zahodnem Pacifiku, sestavlja pa jo 600 majhnih otokov, ki so razpršeni po oceanu. Nenaseljeni otok Pikelot, kjer so obtičali mornarji, je dolg manj kot en kilometer, na njem pa bivajo predvsem morske ptice in želve.