Zloraba položaja

Pazniki v ameriškem zaporu: "Vsi črnuhi boste dobili covid"

B.K.
2. 8. 2020, 12.47
Posodobljeno: 2. 8. 2020, 12.55
Deli članek:

Zaporniki kalifornijskega zapora Soledad so v dveh pismih novinarje obvestili o nezaslišanem početju paznikov, ki naj bi jih hoteli okužiti z novim koronavirusom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Neznosni pogoji v ameriških zaporih, ki so večinoma v zasebni lasti, niso nič novega. Kalifornijsko javnost pa sta pred dnevi pretresli dve pismi, ki so jih novinarki časnika Bay view poslali zaporniki zapora v mestu Soledad.

20. julija ob tretji jutranji uri, naj bi v celice, kjer biva okoli 200 temnopoltih zapornikov, vdrli pazniki. zapornike so pričeli vleči iz postelj in jih, v stilu umora Georgea Floyda, s koleni na vratu držali na tleh. Zapornike so tudi pretepali, jih vlekli po tleh in zmerjali, še trdijo zaporniki v pismu.

Ob tem naj pazniki ne bi nosili zaščitnih mask, a ne zaradi površnosti pač pa z namenom. "Ko bo vsega tega konec, boste vsi črnuhi imeli covid-19," naj bi kričali pazniki, ki pa si niso pozabili prekriti ploščic z imeni.

Paznike naj bi nadzoroval upravitelj zapora in jih pri napadih bodril ter hvalil.

po mnenju temnopoltih zapornikov, podpisanih v pismu, naj bi pazniki s temi dejanji dan za dnem skušali izzvati nasilen odziv zapornikov. Ti trdijo, da se na to še niso odzvali. prišlo naj bi sicer do nekaj nasilnega upora, a le med zaporniškimi tolpami latino-američanov ter belcev. A temnopolti zaporniki opozarjajo, da so tudi ta nasilna dejanja bila plod več zaporednih provokacij paznikov.

Združene države Amerike so sicer država z najvišjim številom zaprtih oseb in z najvišjim odstotkom zaprte populacije. Na 100.000 državljanov in državljank jih v zaporih ždi 655, skupno je zaprtih več kot dva milijona ljudi. Za primerjavo, v Sloveniji je na 100.000 ljudi zaprtih 69, se pravi skoraj desetkrat manj.