Ujguri

ZDA z novimi sankcijami proti Kitajski

L.K./STA
31. 7. 2020, 20.50
Posodobljeno: 31. 7. 2020, 20.52
Deli članek:

ZDA so danes sprejele nove sankcije proti Kitajski zaradi obravnave muslimanske manjšine Ujgurov v avtonomni regiji Xinjiang. Sankcije ameriškega finančnega ministrstva zadevajo dva politika in eno organizacijo, ki jima v Washingtonu očitajo sodelovanje pri zlorabah človekovih pravic Ujgurov.

Profimedia
Ujguri v kitajski provinci Xinjiang

Tarča tokratnih sankcij je paravojaška organizacija Komunistične partije, Družba za proizvodnjo in gradnjo v Xinjiangu, lokalno poznana kot Bingtuan. Ta velja za neke vrste državo v državi, saj upravlja z mesti, univerzami in mediji, izrazito naklonjenimi tamkajšnji kitajski večini.

Sankcij sta deležna tudi dva njena predstavnika - trenutni poveljnik Peng Jiarui in nekdanji funkcionar Sun Jinlong. Dvojica ne sme vstopiti v ZDA, morebitno premoženje tako njiju kot sankcionirane skupine v ZDA bo zamrznjeno, Američani in ameriška podjetja pa ne smejo z njimi sklepati poslov.

Verjetnost, da bi imeli omenjeni premoženje v ZDA, je sicer majhna. Sankcije, kakršne je sprejel Washington, pa kljub temu zaradi obsežnosti ameriškega finančnega sistema in dolarjev prizadetim otežijo številne druge mednarodne posle.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejanja Kitajske do Ujgurov označil za "madež stoletja" in dodal, da je skupina Bingtuan neposredno vpletena v množično zapiranje Ujgurov in drugih pretežno muslimanskih manjšin v Xinjiangu.

"Pozivamo vse države, da se nam pridružijo pri obsodbi grozljivih zlorab človekovih pravic lastnih državljanov s strani Kitajske komunistične partije, ki so prizadele nešteto družin po vsem svetu," je sporočil Pompeo.

ZDA so prve sankcije proti Kitajski zaradi Ujgurov sprejele v začetku meseca. Peking očitke ZDA glede zatiranja te manjšine zavrača, določenim skupinam Ujgurov pa očita terorizem.