koronavirus

Vietnam dobil prvo žrtev, na Kitajskem največ primerov po aprilu

B.K./STA
31. 7. 2020, 10.57
Posodobljeno: 31. 7. 2020, 11.05
Deli članek:

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu zabeležili 127 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po več kot treh mesecih, so sporočile zdravstvene oblasti. Dodali so, da se razmere v provinci Xinjiang poslabšujejo. V Vietnamu pa so zabeležili prvo smrtno žrtev novega koronavirusa in 45 novih okužb.

Profimedia
Varnostnik v Vietnamu.

Od 127 novih primerov na Kitajskem jih je 123 posledica lokalnega prenosa. Ta teden so na Kitajskem prvič po 12. aprilu znova zabeležili po več kot sto primerov na dan.

112 so jih v zadnjem dnevu zabeležili v provinci Xinjiang na skrajnem zahodu države, kjer se razmere poslabšujejo, čeprav so oblasti napovedovale upočasnitev širjenja okužb.

Prestolnica te province Urumqi je v karanteni. Tam so odpovedali vse polete in ustavili javni potniški promet. Odredili so množično testiranje na novi koronavirus, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

11 novih primerov so medtem potrdili v provinci Liaoning na severovzhodu Kitajske, kjer so prvo okužbo potrdili v tovarni za predelavo morske hrane v Dalianu. Tudi v tem mestu so hitro uvedli številne stroge ukrepe, ki pa niso zajezili širjenja okužb. V povezavi z Dalianom so namreč novi koronavirus potrdili še v devetih drugih mestih po državi.

O po dveh uvoženih primerih pa poročajo iz Guangdonga in Tianjina.

Od aprila do julija Vietnam brez virusa

Iz sosednjega Vietnama medtem poročajo o prvi smrtni žrtvi covida-19. Gre za 70-letnega moškega iz mesta Hoi An v osrednjem delu države. Okužbo s koronavirusom so mu potrdili v začetku tedna.

V Vietnamu sicer od sredine aprila do sredine julija niso zabeležili nobenega lokalnega prenosa virusa. Ta se je znova pojavil minuli konec tedna v med turisti priljubljenem kopališkem mestu Da Nang v osrednjem delu države.

Izvora tega novega izbruha še niso odkrili, se je pa okužba razširila že v več drugih vietnamskih mest, med drugim v prestolnico Hanoj, kjer so potrdili dva primera okužbe s koronavirusom.

V zadnjem tednu so v državi potrdili sto novih okužb, od tega samo danes 45, kar je rekordno število novih primerov od izbruha zdravstvene krize v začetku leta. Skupaj so zabeležili 509 okužb.

Večino od 1,1 milijona prebivalcev Da Nanga so oblasti pozvale, naj ostanejo doma. Prekinili so tudi povezave mesta z drugimi kraji.

Oblasti se bojijo, da bi se virus razširili tudi v Hanoju, zaradi česar želijo izslediti okoli 21.000 prebivalcev prestolnice, ki so bili nedavno v Da Nangu. Od srede so v glavnem mestu prepovedana množična zbiranja in zaprti bari.