Svet

Ameriško plovilo na poti na Mars naletelo na tehnične težave

STA
30. 7. 2020, 21.12
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 21.14
Deli članek:

Plovilo, ki je danes proti Marsu poneslo rover Perseverance, je naletelo na tehnične težave in deluje v t. i. varnem načinu, ko delujejo le nujni sistemi, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Stanja sicer ne ocenjujejo kot pretirano zaskrbljujočega in pričakujejo vrnitev v normalno delovanje.

Posnetek zaslona/NASA
Nasin najkompleksnejši rover doslej, ki je vreden 2,5 milijarde dolarjev, bo na Rdečem planetu iskal morebitne znake mikrobnega življenja.

"Podatki kažejo, da je plovilo vstopilo v stanje, znano kot varni način, najverjetneje ker je bil del plovila hladnejši od pričakovanj, medtem ko je bil v senci Zemlje," je sporočila Nasa. Plovilo je sicer medtem že zapustilo senco in temperature so znova normalne.

Ko plovilo vstopi v varni način, zapre vse razen nujnih sistemov, dokler ne prejme novih navodil. "Trenutno misija Mars 2020 zaključuje popolno oceno stanja plovila in si prizadeva za vrnitev plovila v nominalno konfiguracijo za pot na Mars," je dodala Nasa.

Plovilo je imelo sicer težave tudi pri vzpostavitvi komunikacij s svojim nadzornim centrom v Pasadeni v Kaliforniji. Misija je poslala svoj prvi signal že nekaj po deveti uri po lokalnem času, telemetrijo - posredovanje podrobnejših podatkov - pa je vzpostavilo več kot dve uri pozneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasa je rover Perseverance oziroma Vztrajnost, ki bo na Marsu predvidoma pristal februarja prihodnje leto, izstrelila danes z izstrelišča v Cape Canaveralu. 1040 kilogramov težko vozilo bo iskalo morebitne znake življenja na Rdečem planetu ter proučevalo njegovo atmosfero in geologijo.