Samo v Tokiu so zabeležili 250 novih primerov, kar je že peti dan zapored, da je to število preseglo 200. 25. maja, ko so se v japonski prestolnici končale izredne razmere, so jih denimo našteli le osem. Tokijska guvernerka Yuriko Koike je že sredi julija dvignila stopnjo ogroženosti zaradi koronavirusa na najvišjo in pozvala 14 milijonov prebivalcev, naj se odpovejo nenujnim odhodom v druge prefekture.

V sredo je sicer šest prefektur, vključno z Osako in Aichijem, poročalo o doslej najvišjem dnevnem številu novih okužb. V Osaki so jih potrdili 221, v Aichiju pa 167, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub ponovnemu širjenju virusa vlada premierja Shinza Abeja nadaljuje s kampanjo spodbujanja potovanj po državi, da bi tako oživili turistično industrijo in lokalna gospodarstva, ki jih je epidemija hudo prizadela. Iz kampanje so sicer zaradi hitrega naraščanja primerov okužb izvzeli Tokio.

Japonska je izredne razmere zaradi covida-19 v začetku aprila razglasila v sedmih prefekturah, devet dni kasneje pa jih je razširila na celo državo in pozvala ljudi, naj ostajajo doma. Izredne razmere so se v večjem delu države končale sredi maja.