Svet

Separatisti v Jemnu dosegli dogovor z uradno vlado

B.K./STA
29. 7. 2020, 11.57
Posodobljeno: 29. 7. 2020, 11.57
Deli članek:

Južni separatisti v najrevnejši arabski državi so dosegli dogovor z uradno vlado in opustili pretenzije po neodvisnosti.

Reuters
Vojaka Južnega prehodnega sveta v Jemnu.

Jemenski separatisti, ki izhajajo iz dolgoletnega gibanja po neodvisnem Južnem Jemnu, so dosegli dogovor z vlado jemenskega predsednika Abdrabuja Mansourja Hadija in opustili zahteve po neodvisnosti, poroča katarska televizija Aljazeera.

Najrevnejšo arabsko državo že od leta 2015 pesti državljanska vojna, v katero so vpete štiri strani. Uradna vlada pod vodstvom predsednika Hadija, ki jo podpira Saudova Arabija; šiitsko gibanje Hutiji, ki ga podpira Iran; južnojemenski separatisti Južni prehodni svet, ki jih podpirajo Združeni arabski Emirati; in sunitska teroristična organizacija Al Kajda na Arabskem polotoku.

V državljanski vojni je doslej umrlo več kot 100.000 ljudi, več kot tri milijone je razseljenih. Vojna pa je terjala tudi kronično pomanjkanje hrane in pitne vode, zaradi česar je umrlo že več kot 80.000 otrok. Ob tem je v državi izbruhnila tudi epidemija kolere, ki je terjala vsaj 2.500 življenj.

Medtem ko konflikt med Hutiji, ki imajo nadzor nad celotnim severnim delom Jemna, in Hadijevo vlado še vedno traja, pa je slednja zdaj dosegla dogovor s separatisti, ki so v začetku leta 2018 zasedli nekdanjo prestolnico Ljudske demokratične republike Jemen, ki je obstajala med leti 1967 in 1990. Aprila letos so nato razglasili samoupravo.

V skladu z dogovorom naj bi separatistične sile zdaj zapustile Aden, saj so se s Hadijevo vlado dogovorili o delitvi oblasti. Jemenski premier Mažin Abdulmalik Sajid ima zdaj mandat, da v 30 dneh sestavi novo vlado, ki jo bo sestavljalo enako število ministrov iz sever in juga Jemna. Ta vlada bo nato nadzirala vojsko, ki bo nastanjena v prestolnici Aden.

“Dosegli smo naše cilje. Južni prehodni svet napoveduje opustitev samouprave, da bi tako omogočili izvajanje sporazuma iz Rijada," je na twitterju zapisal tiskovni predstavnik separatistov Nizar Haitham.

Dogovor je bil sklenjen ob posredovanju Saudove Arabije, ki si želi čim hitrejše konsolidacije arabskih sil v državi. Kraljevina je namreč v preteklih petih letih v vojno proti Hutijem investirala mnogo denarja in vojske, a so ta vojaška  prizadevanja ostala neuspešna. Za podpis dogovora so lobirali tudi Združeni arabski emirati, ki se prav tako želijo umakniti iz Jemna.

Poznavalci sicer dvomijo da bo dogovor obstal, vsekakor pa pomeni korak naprej v razrešitvi situacije v tej razbiti državi.