Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je včeraj dejal, da preživetje Severne Koreje zagotavlja le dejstvo, da so postali jedrska država. S tem se je postavil po robu zahtevam predsednika Združenih držćav Amerike Donalda Trumpa, da naj se odpove jedrskemu orožju.

Kim je o tem spregovoril na seji vojnih veteranov, ob 67. obletnici podpisa premirja s svojo južno sosedo. “Kot jedrska država smo stopili po poti samorazvoja in postali smo država, ki se lahko brani pred vsemi oblikami zunanjega pritiska in vojaškimi grožnjami," je dejal Kim. Severna Koreja sicer že dlje časa svoj jedrski arzenal dojema kot najboljši način, da se obrani pred morebitno ameriško invazijo. "Niti za trenutek se ne bomo ustavili v procesu oblikovanja nacionalne varnosti, ki je nihče ne bo mogel izzvati," je še dejal Kim.

S tem se vse bolj odmika morebitno naslednje srečanje med Kimom in Trumpom. Voditelja sta se doslej sestala dvakrat, prvič leta 2018 v Singapurju. Po drugem vrhu v Vietnamu pa so pogovori med njima propadli. Severna Koreja zdaj zavrača možnost ponovnega srečanja.