Podla hči, revna mati in jezna hči

S prevaro do več kot 100 tisoč evrov socialnih transferjev

G.G.
27. 7. 2020, 18.48
Posodobljeno: 27. 7. 2020, 20.11
Deli članek:

V Avstriji so leta 2019 uspešno preiskali 99,6 odstotkov zaznanih kršitev na področju prejemkov socialnih transferjev. Državi so prihranili 11,5 milijona evrov, so sporočili z notranjega ministrstva.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je danes predstavil rezultate, ki jih je dosegla posebna skupina za preiskave prevar na področju socialnih transferjev.

Kot ekscesnega je predstavil primer državljanke iz BiH, ki je od leta 2009 do lani prejela več kot 100 tisoč evrov različnih »socialnih« prejemkov, od denarne pomoči za brezposelne do prejema minimalne zajamčene pokojnine. Do prejemkov bi bila upravičena le, če bi živela v Avstriji oziroma imela tam prijavljeno stalno bivališče.

Zadevo je za državljanko BiH urejela njena hči, ki je potrdila, da njena mati živi pri njen v Avstriji. Ob tem je navedla materin bančni račun, odprt na avstrijski banki, za katerega je imela pooblastilo. Izkazalo se je, da mati že od vsega začetka, torej najmanj od leta 2009, ne živi več v Avstriji, ampak v Bosni. V Avstrijo je prihajala le na občasne obiske.

So prevaro odkrili pristojni na centru za socialno delo? Ne! Prijavila jo je njena druga hči. Ta je na obisku pri materi v Bosni opazila, da se komaj preživlja, čeprav bi morala prejemati avstrijsko pokojnino. Na koncu je bilo ugotovljeno, da je prva hči veliko večino denarja redno zadržala zase, materi pa poslala le drobtnice.

Zadeva še ni pravnomočna.