Oborožitev mornarice

Putin napovedal orožje, ki mu na svetu ni para

R.T.
27. 7. 2020, 09.55
Posodobljeno: 27. 7. 2020, 10.22
Deli članek:

Tehnologija naj bi kmalu prišla v uporabo.

Profimedia
Vladimir Putin med včerajšnjim pregledom mornarice v Sankt Peterburgu.

Ruski mornarici se obeta nadgradnja, natančneje hiperzvočno jedrsko orožje in podvodni droni. Ruski predsednik Vladimir Putin je dal vedeti, da bo tovrstna tehnologija v uporabo prišla kmalu.

Hiperzvočne izstrelke je zaradi petkratne hitrosti zvoka težje izslediti in prestreči. 

In medtem ko zahodnjaški strokovnjaki še ugibajo, kako daleč je razvoj nove vojaške tehnologije ruskega medveda, tamkajšnje obrambno ministrstvo trdi, da je novo orožje v zadnjih fazah testiranja.

Med posodobitvami ruske orožarne sta podvodni jedrski dron pozejdon, zasnovan za podmornice, ter cirkon, hiperzvočni izstrelek, s katerim bodo oborožene vojne ladje.

Kmalu

Putin je pred kratkim razkril, da bo vrste ruske mornarice v prihajajočem letu okrepilo 40 novih plovil. In čeprav ni razkril, kdaj bo hiperzvočno orožje prišlo v uporabo, je dal vedeti, da kmalu. "Široka uporaba naprednih digitalnih tehnologij, ki jim na svetu ni para, vključno s hiperzvočnim orožjem in podvodnimi droni, bo floti prinesla edinstvene prednosti in večje bojne zmogljivosti," je v Sankt Peterburgu dejal ruski predsednik.

Rusko obrambno ministrstvo je v ločeni izjavi dodalo, da testiranje omenjenih podvodnih dronov že poteka. Z njimi bodo opremljene jedrske podmornice Belgorod.