Premislil si je

Severnokorejski prebežnik pobegnil nazaj v domovino

B.K.
27. 7. 2020, 09.20
Posodobljeno: 27. 7. 2020, 09.23
Deli članek:

Prebežnik naj bi se staražarjem izmaknil skozi drenažni jarek.

Reuters
Provinca Kaeosng na meji med Korejama.

Severnokorejski prebežnik, ki je iz severa na jug prebežal leta 2017, se je prejšnjo nedeljo vrnil v domovino, so sporočile južnokorejske oblasti. Prebežnik bi se naj južnokorejskim vojakom, ki stražijo mejo med državama, izmaknil skozi drenažni jarek, ki vodi v izliv reke Han, na ozemlje Severne Koreje pa naj bi nato preplaval po morju. Da je dosegel severnokorejsko obalo je moral plavati več kilometrov.

24-letnik je v domovini sprožil pravo paniko, saj ima Severna Koreja strogo zaprte meje, ne le zaradi še vedno trajajoče vojne s svojo južno sosedo, pač pa tudi zaradi nevarnosti vnosa novega koronavirusa v to gospodarsko podhranjeno državo. Razlog za njegovo vrnitev ni znan, južnokrejske oblasti pa sumijo, da se je s pobegom hotel izogniti sojenju za spolni napad, ki ga je čakalo v naslednjih mesecih. Prejšnji mesec so ga namreč ovadili zaradi spolnega napada na neko žensko v njegovem stanovanju.

Severnokorejske oblasti so zaradi incidenta zaprle provinco Kaesong na meji med Korejama, po podatkih južnokorejskih oblasti pa ni suma, da bi prebežnik bil okužen s covidom-19.

V zadnjih petih letih se je sicer iz Južne Koreje v Severno Korejo vrnilo vsaj 11 prebežnikov, ob tem poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.